Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Von der Leyen odlazi s mjesta ministrice, traži potvrdu EP-a

None Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sutra ću zatražiti povjerenje od Europskog parlamenta. Neovisno o ishodu, odstupit ću u srijedu s mjesta ministrice obrane kako bi služila Europi svim svojim snagama, napisala je von der Leyen

Njemica Ursula von der Leyen poručila je u ponedjeljak da će u srijedu odstupiti s mjesta ministrice obrane, neovisno o tome hoće li je Europski parlament potvrditi za buduću čelnicu Europske komisije. 

Nakon što su je europski čelnici nominirali za buduću predsjednicu EK, Europski parlament će u utorak glasati o imenovanju von der Leyen za nasljednicu Jean Claude-Junckera koja bi trebala preuzeti tu poziciju 1. rujna.

"Sutra ću zatražiti povjerenje od Europskog parlamenta. Neovisno o ishodu, odstupit ću u srijedu s mjesta ministrice obrane kako bi služila Europi svim svojim snagama", napisala je von der Leyen na Twitteru.

"Duboko sam zahvalna za godine provedene s oružanim snagama Njemačke", dodala je. Von der Leyen je postala ministricom obrane 2013.

Sutrašnji ishod glasovanja je neizvjestan jer su mnoge političke grupacije podijeljene po pitanju nominacije von der Leyen koja treba dobiti 374 glasa od ukupno 747 članova Parlamenta.

Jedino je sigurna podrška 182 člana njezine Europske pučke stranke.

(hru)

Komentari (3)
  • Kolko citam, najlosija ministrica. Rijesili je se. A jesu je zeznuli...

    15. 7. 2019,   19:43
  • Samo izbori u Feudalisticko kapitalisticko socijaliaristkratskoj Europi,banda .

    16. 7. 2019,   10:23
  • Kakva je to demojracija bdje sebe sami biraju.oni na vrhu bez narodne volje,EU je konstrukt bogatih piliticara, to treba srusit i postavit ko nekad EZ sa novim clanovima drzava koji1 su se prikljucili

    16. 7. 2019,   10:21