Obavijesti

News

Komentari 36

Vozač kamiona: Još se sav tresem, ponovno sam se rodio

Vozač kamiona: Još se sav tresem, ponovno sam se rodio
2

Kamiondžija (37), koji se zaustavio tik ispred provalije nakon urušavanja vijadukta u Genovi, postao je simbol tog užasnog dana. Drugi je vozač sletio i ostao živ

VIDEO

Začula se strašna grmljavina i tad sam odletio. A onda - kao da je sve utihnulo. Ničeg se ne sjećam, osim da sam stajao u provaliji ispred kamiona, rekao je vozač nakon urušavanja mosta talijanskim novinarima.

Gledali su ga zaprepašteno. Muškarcu je glas podrhtavao dok je govorio. Bio je blijed, a preko ramena je imao gazu. Slijedili su ga u stopu.

The collapsed Morandi Bridge is seen in the Italian port city of Genoa

- Što da vam kažem. Dogodilo se čudo. Ni sam ne vjerujem, tresem se još. Ponovno sam se rodio - u suzama će vozač. Dodao je da je prošao samo s iščašenim ramenom koje su mu liječnici već sanirali.

Vijadukt Polcevera u Genovi, poznat još i kao most Morandi, urušio se u utorak tijekom nevremena. S njega se u ponor strmoglavilo više od 30 automobila koji su tad onuda prolazili. Među njima je bio i on.

A motorway bridge which collapsed on Tuesday near the northern Italian port city of Genoa

- Ne sjećam se kako sam se našao ispred kamiona. Vjerojatno sam ispao iz njega - objasnio je kamiondžija koji je čudom preživio. Poginulo je najmanje 39 ljudi, od toga troje djece od 8, 9 i 13 godina. Još je jedan kamiondžija preživio. Zaustavio se na rubu provalije.

Riječ je o Talijanu (37) koji je vozio kamion pun namirnica za trgovački lanac Basko. Giovanni D’Alessandro, generalni direktor te tvrtke, rekao je kako je muškarac doživio veliki šok te kako ne može davati nikakve izjave medijima.

Fotka snimljena prije tragedije otkriva pravo stanje vijadukta
Fotka snimljena prije tragedije otkriva pravo stanje vijadukta

- Ispričao nam je da je pred sobom vidio cijelu kolonu automobila koja je sletjela u provaliju, a on je stao na kočnicu i zaustavio se na rubu. Zahvalan je što je preživio, ali i duboko potresen stravičnim prizorom koje je vidio te će mu trebati vremena da se od svega oporavi. Inače je oženjen i ima djecu - rekao je D’Alessandro. Snimka kamiona koji stoji na rubu provalije obišla je svijet. Postala je, kako pišu talijanski mediji, simbol tragedije u Genovi. Talijanski mediji otkrivaju da je među 42 žrtve nesreće bila i tročlana obitelj Robbiano - 44-godišnji informatičar Roberto, njegova 41-godišnja supruga Ersilia i njihov 9-godišnji sin Samuel. Ta obitelj iz Genove poginula je tijekom putovanja na godišnji odmor na Sardiniju. Njihova tijela spasioci su pronašli nakon što su začuli zvonjavu mobitela. Bio je to mobitel Ersilije, a na ekranu je stajalo “Mama”. Spasioci se, dakako, nisu javili na mobitel, a Ersilijina majka i Samuelova baka je, čuvši za tragediju, samo željela provjeriti je li s njenim najmilijima sve u redu. Dan nakon nesreće Italija traži odgovorne za katastrofu. Na meti su se našle talijanske Autoceste, točnije grupa Benetton, koji se brane.

- Odgovorni imaju svoje ime i prezime, a to je Autocesta. Svi koji sjede na vrhu te tvrtke trebali bi dati ostavku - rekao je ministar Luigi Di Maio. Iz Autocesta kažu da nisu odgovorni.

U trenu kad su pronašli tijela obitelji, zazvonio je mobitel...
U trenu kad su pronašli tijela obitelji, zazvonio je mobitel...

- Vijadukt je bio pod monitoringom tvrtke Direzione di Tronco (također dio Autocesta). Nakon svakog testiranja ishod je uvijek bio da most posjeduje odgovarajuću sigurnost - rekli su u Autocestama.

U međuvremenu, dok političari traže krivca, oko 300 vatrogasaca i spasilaca prekopava ruševine kako bi našli preživjele i tijela stradalih. Pomažu im i psi tragači. Do sada je hospitalizirano 16 ljudi, a mnogi od njih su u kritičnom stanju.

Firefighters and rescue workers stand at the site of a collapsed Morandi Bridge in the port city of Genoa

- Zahvaljujem vatrogascima, profesionalnim spasiocima i dragovoljcima koji su odmah intervenirali i koji i dalje traže preživjele - rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Dodao je kako se obvezuje Talijanima da će ustrajati do kraja u pronalaženju odgovornih za tu katastrofu jer nije prihvatljivo tako umrijeti u 2018. godini.

Most Morandi inače povezuje dvije strane Genove i vodi do Savone i Ventimiglie, a nalazi se na autocesti A10. Sagrađen je prije 50 godina. Vijadukt se nalazi iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta.

U Genovi proglasili izvanredno stanje

Talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je u srijedu da uvodi "izvanredno stanje u trajanju od 12 mjeseci u Genovi gdje se u utorak vijadukt srušio i usmrtio 42 osobe, prema zadnjim podacima.

"Čuli smo zahtjev predsjednika regije i proglasili izvanredno stanje u trajanju 12 mjeseci", izjavio je Conte novinarima nakon izvanrednog sastanka vlade u Genovi.

"Izdvojili smo za prve intervencije 5 milijuna eura iz nacionalnog centra za izvanredna stanja", rekao je.

"To je prva mjera vlade nakon tragedije", rekao je premijer.

Dodao je da će proglasiti nacionalni dan žalosti koji će biti na dan pogreba žrtava. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca