Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vozač kombija u kojem su našli plinske boce pušten na slobodu

None Foto: HANDOUT 4

Mladi Nizozemac uhićen u četvrtak poslije ponoći u stanu u Brabantu, ostaje u pritvoru. Policija ga sumnjiči da je umiješan u pripremu terorističkog napada

Nizozemska policija u četvrtak je oslobodila jednog od dvojice osumnjičenika uhićenih dan ranije pošto je na temelju "konkretne" informacije o planiranom napadu dobivene iz Španjolske otkazan koncert kalifornijske rock skupine Allah-Las.

Narav i okolnosti "terorističke prijetnje" zbog koje je otkazan koncert još nisu sasvim jasne, a vlasti su objavile prve rezultate istrage.

Jedan od dvojice uhićenika, španjolski vozač kombija s plinskim bocama, "pušten je (u četvrtak) predvečer i više nije osumnjičenik u istrazi", priopćila je policija u Rotterdamu u četvrtak navečer.

Police investigate a van with Spanish licence plates containing gas canisters which was found near a Rotterdam venue where a rock concert was cancelled | Autor: HANDOUT Foto: HANDOUT

No mladi Nizozemac uhićen u četvrtak poslije ponoći u stanu u Brabantu, ostaje u pritvoru.

Nizozemska policija je od španjolskih kolega primila "konkretnu informaciju da će tog dana, na tom mjestu i na tu rock skupinu biti izveden napad", rekao je u četvrtak za AFP načelnik rotterdamske policije Frank Paauw.

Dvadesetdvogodišnjak je "poslao poruku prijetnje, nakon čega smo morali otkazati koncert", rekao je nizozemski ministar unutarnjih poslova i pravosuđa Stef Blok za privatnu radijsku postaju BNR.

People gather at the scene where police are investigating a van with Spanish licence plates containing gas canisters which was found near a Rotterdam venue where a rock concert was cancelled | Autor: HANDOUT Foto: HANDOUT

Ova dva uhićenja i otkazivanje koncerta događaju se u napetom ozračju nakon napada u Španjolskoj za koje je odgovornost preuzela džihadistička skupina Islamska država (IS) u kojemu je prošlog tjedna poginulo 15 ljudi. U nastavku istrage ispitat će se postoje li međunarodni ogranci te skupine i kamo su sve putovali navodni pripadnici inkriminirane ćelije.

Nizozemca uhićenog na jugu zemlje "sumnjiči se da je umiješan u pripremu terorističkog napada", rekao je načelnik rotterdamske policije.

People gather at the scene where police are investigating a van with Spanish licence plates containing gas bottles which was found near a concert hall in Rotterdam | Autor: HANDOUT Foto: HANDOUT

Nizozemska agencija ANP piše da je riječ o studentu koji živi u Zevenbergenu blizu Brede, na jugu, u kući roditelja koji su trenutačno na odmoru.

Vozač kombija, španjolski državljanin koji je oslobođen, bio je uhićen u srijedu navečer, stotinjak metara od koncertne dvorane Maassilo, u lučkoj zoni na jugu grada, gdje se trebao održati koncert.

Taj tehničar koji je posjedovao dozvolu za prijevoz plinskih boca i "činio se pripitim", saslušan je više puta u srijedu i u četvrtak. "Tijekom saslušanja utvrđeno je da ne postoji veza između vozača i prijetnje te večeri", dodala je policija.

Članovi rock skupine Allah-Las izjavili su u razgovoru za britanski dnevnik prije godinu dana da spominjanjem Božjeg imena u nazivu skupine nisu htjeli nikoga vrijeđati, nego su samo tražili "zvučno ime" za skupinu.

Njihov koncert zakazan za četvrtak navečer u Varšavi nije otkazan, rekli su organizatori.

Komentari (10)
  • Imaju i ovi svoga Đuru i Klema... Samo što oni svoje teroriste nazovu pravim imenom a naši ih nazivaju "domoljubima"

    25. 8. 2017,   00:03
  • I u Zg je netko prijetio plinskim bocama, al nisam primjetil da su ga proglasili teroristom i državnim udarom.

    24. 8. 2017,   23:43
  • Ovaj se izvukao vozio je plinske boce za domoljubne šatoraše

    25. 8. 2017,   00:23