Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vozači, oprez: Na zagrebačkoj obilaznici kolona hodočasnika

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski u Gorskom kotaru, Lici, Hrvatskom primorju te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Gorskom kotaru ponegdje ima i magle

Iz Hrvatskog auto-kluba (HAK) pozvali su vozače u subotu ujutro na pojačan oprez na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Popovec u smjeru Varaždina gdje će se od 07.30 sati kretati duža kolona hodočasnika pješaka.

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski u Gorskom kotaru, Lici, Hrvatskom primorju te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Gorskom kotaru ponegdje ima i magle. Smanjena je vidljivost na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila, ističe HAK.

U ponedjeljak, 4. rujna, počinje nova školska godina zbog čega će u prometu sudjelovati i veliki broj djece.

Vozače iz HAK-a pozivaju na pojačan oprez u blizini škola i vrtića te ih podsjećaju da je u toj zoni brzina vožnje ograničena na 40 km/h. Roditeljima savjetujemo da prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda ponove najvažnije prometne propise (prijelaz pješačkog prijelaza, prijelaz semaforiziranih i nesemaforiziranih raskrižja...) koji su važni za njihov put od kuće do škole. Korisno je na školske torbe staviti reflektirajuće dijelove kako bi ih vozači za vrijeme kasnijih poslijepodnevnih i večernjih sati lakše uočili, posebice u uvjetima smanjene vidljivosti. Djecu podsjećamo da hodaju pločnikom ili lijevom stranom kolnika, ako su u grupi neka hodaju u koloni - jedan iza drugoga, a cestu prelaze samo preko pješačkog prijelaza i na zeleno svjetlo za pješake, no neka pričekaju da se vozila zaustave, upućuju iz HAK-a.

Zbog radova na izgradnji autoceste u Sloveniji između Ptuja i GP Gruškovje (Slovenija) moguća je vožnja u kolonama i kratkotrajni zastoji posebice za vrijeme pojačane gustoće prometa. Korisnicima savjetujemo da se pravovremeno pripreme za putovanje, uključujući i kupnju vinjeta za korištenje autocesta na području Republike Slovenije kako se ne bi dodatno stvarale gužve i zastoji.

Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu.

Komentari (92)
  • Sto hodocasnici imaju raditi na ovakvoj prometnici? Kad dodje do nesrece, opet kriv vozac a ne kreten koji im je dopustio da se krecu tuda gdje je propisima zabranjeno. Prometnice sluze za promet motornih vozila.

    2. 9. 2017,   09:11
  • " Autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju se kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva, kao ni vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 60 km/h.Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj sudionik u prometu ako postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka." Lijepo izbrojati vrle hodočasnike i uručiti im čestitku s iznosom.

    2. 9. 2017,   09:29
  • Kolona vjerskih fanatika nekoliko sati razvlačiti će se auto cestom i ometati promet. Ovo je najgori katolički Kalifat u EU !!..

    2. 9. 2017,   09:21