Obavijesti

News

Komentari 421

Vozila je bez vozačke dozvole: Treba li ministrica Žalac otići?

Vozila je bez vozačke dozvole: Treba li ministrica Žalac otići?
1

Nakon što se otkrilo da ministrica Gabrijela Žalac u trenutku nesreće nije imala valjanu vozačku dozvolu, u javnosti se postavilo pitanje treba li ministrica zbog svega dati ostavku, tj. snositi političku odgovornost...

VIDEO

Policija je u subotu izvijestila da je u Vinkovcima djevojčica neoprezno pretrčavala cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza, kad je autom na nju naletjela ministrica Gabrijela Žalac.

Nakon nesreće djevojčica je prevezena u vinkovačku bolnicu. Zadobila je teže ozljede, ali je izvan životne opasnosti. Riječ je o prijelomu desne potkoljenice, odnosno lomu lisne i goljenične kosti, potvrdili su u vinkovačkoj bolnici. Tijekom dana prevezena je o KBC Osijek, gdje je operirana. Djevojčica se dobro oporavlja.  

Ministrica naletjela na curicu: 'Plakala je dok je davala iskaz'
Ministrica naletjela na curicu: 'Plakala je dok je davala iskaz'

Policija je potvrdila da ministrica u trenutku nesreće nije bila pod utjecajem alkohola, ali je vozila s nevažećom vozačkom dozvolom.  Ministrici je izrečena novčana kazna u iznosu od 1000 kuna, odnosno 500 kuna ako kaznu plati odmah.

 

 

Ministrica je djevojčicu u bolnici posjetila oko 19.30 sati te se potom u kasnim satim javnosti obratila na Facebooku.

- Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja. Srećom, potkoljenica je sanirana samo repozicijom i fiksirana longetom. Moje misli i molitve su uz djevojčicu i njezinu obitelj te joj želim što brži oporavak. Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu - napisala je Žalac.  

Žalac o nesreći: 'Posjetila sam malu dragu susjedu u bolnici...'
Žalac o nesreći: 'Posjetila sam malu dragu susjedu u bolnici...'

Vlada: Ovakva nesreća se može dogoditi svakome

U javnosti se postavilo pitanje treba li ministrica zbog svega dati ostavku, tj. snositi političku odgovornost. Kako sad stvari stoje, čini se da neće...

Vlada RH o Žalac: 'Svakome se može dogoditi ovakva nesreća'
Vlada RH o Žalac: 'Svakome se može dogoditi ovakva nesreća'

- Ovakva nesreća može se dogoditi svakome. Kaznu je odmah podmirila i to nema veze s nesrećom - moglo se čuti iz Banskih dvora. Doznajemo da se premijer čuo s ministricom, a svi kolege u Vladi potreseni su nesrećom.

Pokretanje videa...

00:31

Predsjednica: To je pitanje moralne i etičke odgovornosti

O slučaju ministrice Žalac i odgovornosti zbog vožnje bez valjane vozačke dozvole oglasio se i Ured predsjednice Kolinda Grabar Kitarović. 

- Za predsjednicu Republike to je pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke - stoji u kratkom komentaru Ureda predsjednice.

'Kad krenete u vožnju, prvo morate biti sigurni da imate važeće dokumente'

Prometni stručnjak i profesor sa zagrebačkog Prometnog fakulteta Željko Marušić smatra da je napravljen niz prometnih prekršaja.

- Vozač je dužan poštovati temelji članak Zakona o sigurnosti prometa na cestama - članak 51, stavak 1. Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi s osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti i atmosferskim prilikama, te stanju vozila i tereta kako bi se moglo pravodobno u svakoj situaciji zaustaviti. Ovdje je vozačica prekršila, u tom najvažnijem članku, niz odredbi; nije se prilagodila osobinama i stanju ceste, nije se prilagodila stanju svog vozila, jer to vozilo, primjerice, nema autonomno kočenje - kaže Marušić i dodaje: - Kad krenete u vožnju, prvo morate biti sigurni da imate važeće dokumente i onda prilagoditi vožnju propisima i uvjetima. Ovdje je napravljeno, rekao bih, niz ozbiljnih i teških prekršaja. Ovakve se stvari ne smiju događati. 

Upitan da komentira činjenicu da je ministrica za volan sjela bez važeće vozačke dozvole, Marušić je rekao: 'To je loša poruka, ovdje je uslijedio niz teških i najtežih prometnih prekršaja. Apeliram na sve da to ne rade'. 

Policija: Ministrica je vozila auto s nevažećom vozačkom dozvolom
Policija: Ministrica je vozila auto s nevažećom vozačkom dozvolom

Zekanović: Svaki političar mora biti primjer ljudima koje predstavlja 

Zastupnici s kojima smo razgovarali čudili su se kako to da ministrica ima nevažeću vozačku dozvolu. 

Hrvoje Zekanović (Hrast) kazao je kako se puno toga od afera do drugih stvari sakupilo u mandatu ove Vlade, na koje je premijer Andrej Plenković odmahnuo rukom. No ni on nije decidirano odgovorio treba li ministrica snositi političku odgovornost.

- Smatram da svaki političar mora voditi računa i biti primjer ljudima koje predstavlja, a posebice mladima - načelno je odgovorio Zekanović.

Mrsić: Ministrica treba odmah podnijeti ostavku

Bivši SDP-ovac, sada predsjednik Demokrata, Mirando Mrsić među prvima je reagirao na nesreću. Napisao je da ministrica mora odmah podnijeti ostavku. 

- Netko tko je ministar u Vladi ne može kršiti propise vlastite zemlje. Ministrica Gabrijela Žalac treba odmah podnijeti ostavku. To je jedini ispravan način preuzimanja odgovornosti za svoje postupke - priopćili su iz Demokrata.

Mrak Taritaš: Apsolutno je trebala podnijeti ostavku

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš izjavila je u nedjelju da je ministrica Gabrijela Žalac prekršila zakon, da je minimalno trebala stati pred javnost i snositi odgovornost za to, no dodala je da se to u Vladi premijera Plenkovića ne može očekivati.

"Ministar je dao prisegu da će poštovani zakon Republike Hrvatske i ne može ga kršiti. Čemu vozačka dozvola? Kao ministar trebate djelovati transparentno i ako napravite propust trebate ga reći. Ministrica je apsolutno trebala podnijeti ostavku," kazala je Mrak-Taritaš tijekom druženja kandidata na listi Amsterdamske koalicije s građanima na zagrebačkoj tržnici Utrina.

Vlada gospodina Plenkovića zaboravlja da dozvola koju su dobili za upravljanje ovom zemljom ima ograničenja i da je s vremena na vrijeme treba prekontrolirati, pa stoga ne čudi što ministrica Žalac nije  podnijela ostavku, kazala je Mrak-Taritaš i dodala da se ministrica Žalac ne razlikuje od drugih ministara te da je "red za ostavke u aktualnoj vladi dosta dugačak".

Nije problem u tome da se to može svakome dogoditi, jer je odgovornost ministara u vladi neusporedivo veća od bilo kod drugog, kazala je.

"Moralno je, ljudski i politički da ministar podnese ostavku, a hoće li je premijer prihvatiti druga je stvar," kazala je Anka Mrak-Taritaš. Dodala je da bi ona sama podnijela ostavku te da nije nikada kao ministrica vozila auto od straha da joj se takvo nešto ne dogodi.

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 421
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...