Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vraća se povrat od 50 lipa za ambalažu mliječnih proizvoda

Početkom 2019. godine u sustav povratne ambalaže trebale bi ući plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode i staklena ambalaža za manje volumene

Početkom sljedeće godine trebala bi se vratiti naknada za mliječnu ambalažu koja je ukinuta prije tri godine. To je u razgovoru za Laganini.fm potvrdio Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, početkom 2019. godine u sustav povratne ambalaže trebale bi ući plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode i staklena ambalaža za manje volumene.

- Intencija Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je da u našem depozitnom sustavu ponovno bude ambalaža vezana za mlijeko, te staklena ambalaža za manje volumene, dakle govorimo o onima od 2 dcl, jer trenutna tehnologija je automatizirana i manualno omogućava da se i takve boce stavljaju unutar sustava - najavio je Ponoš.

Podsjetimo, povratna naknada za mliječnu ambalažu ukinuta je 1. studenoga 2015. godine uz obrazloženje kako je njen udio u ambalaži obuhvaćenoj povratnom naknadom samo 11%.

Komentari (37)
  • Napisite jednostavno da ce mljecni proizvodi poskupit za 50 lipa.

    28. 11. 2018,   12:45
  • Mislim da je korisnije tako nego da se bacaju ili spaljuju sto u oba slucaja znaci dodatno zagadjenje. Nekoliko puta je skuplje cistiti prirodu od bacene plastike nego je ovako placati a i bar ce malo pomoci skupljace boca.

    28. 11. 2018,   14:07
  • A što je sa plastičnom ambalažom od deterdženata kao što je Čarli, omekštvači, tekući prašak za veš, šamponima?

    28. 11. 2018,   13:52