Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vraća se povratna ambalaža za mlijeko i mliječne proizvode

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 3

Izmjene pravilnika o ambalaži i ambalažnim proizvodima ministarstvo zaštite okoliša na e-savjetovanje treba pustiti ovog mjeseca. Reakcije građana su pozitivne dok se proizvođači protive.

Ministarstvo zaštite okoliša trebalo bi u ožujku u e-savjetovanje poslati izmjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu u kojima će jedna od važnijih stavki biti povratak naknade za boce mlijeka i mliječnih proizvoda, saznaje RTL. I dok se građani slažu s ovakvim potezom proizvođači se protive. Povratnu naknadu proizvođač plaća Fondu za zaštitu okoliša, da bi je potom naplatio od prodavača, a on od potrošača. Povratom boce, potrošač novac vrati, a prodavač ga naplati od Fonda radi čega će proizvođači povisiti cijene mlijeka za iznos naknade. 

Zagreb: Istekao ugovor Čistoće i CIOS-a, niču divlja odlagališta plastike | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Vraćanjem naknade za ambalažu mliječnih proizvoda Fond za zaštitu okoliša procjenjuje kako će se u sustav vraćati 70 milijuna novih boca, odnosno preko dva milijuna kilograma plastike. No, proizvođači se ne slažu i tvrde kako se vraćanjem naknade stvara kontraefekt. 

Novim pravilnikom uvelo bi se i naknada za povrat manje ambalaže, od 0,2 litre te bi se povećala naknada trgovinama za automatsko sortiranje i skladištenje plastične ambalaže, dok bi se smanjila naknada za ručno prihvaćanje i sortiranje. 

 

Komentari (42)
  • Eto draga sirotinjo nemojte reći da država tj. vlast ne vodi računa o vama ....Poruka....Kopaj dublje u kontejner ll 😡

    2. 3. 2019,   20:55
  • Ma treba uvesti da se sva plastika otkupljuje i od ulja, kvasine, šampona...ma sve što je plastična boca.

    2. 3. 2019,   21:16
  • Kako ja ptimjecujem od kad su ukinuli povratnu naknadu nisam primjetila da svjeze mlijeko ima manju cijenu od one prije stupanja na snagu povratne naknade kada je litrla svjezeg mlijeka kostala 5 kn. Onda su digli cijene i nisu vratili kad je naknada prekinuta a mlijeko sad kosta preko 6 kn za litru! I jos misle to povisiti!? Ne znam samo ima li itko obraz u ovoj drzavi!!!???

    2. 3. 2019,   21:50