Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vraćaju se hladnoća, kiša i jaka bura, a ponegdje će biti i mraza

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najviša dnevna temperatura zraka bit će u padu, manje u petak, a znatnije u mnogim krajevima za vikend, pa će poslijepodneva u nedjelju i ponedjeljak ponegdje na kopnu biti hladna

Četvrtak je bio posljednji ovotjedni topli i sunčani dan diljem Hrvatske. Od petka do ponedjeljka bit će oblačnije i vjetrovitije, uz povremenu kišu, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i obilniji, prognoziraju HRT-ovi meteorolozi.

U gorju će, osobito višem, u nedjelju i ponedjeljak mjestimice padati i snijeg. Od utorka ponovno stabilnije, većinom suho i barem djelomice sunčano, ali ne zadugo.

U petak će jačati jugozapadnjak, na Jadranu sve češće i jugo, koje će od subote gdjekad biti i jako, možda čak i olujno, a u nedjelju će na sjevernom dijelu zapuhati još jača bura, s kojoj će biti poteškoća u prometu, osobito podno Velebita. Početkom novoga tjedna većinom bura i tramontana, ali uz slabljenje.

pljusak | Autor: Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

Jutra sve hladnija

Jutra će do subote biti toplija nego u četvrtak, zatim hladnija. U utorak na kopnu postoji mogućnost mjestimična slaba mraza pri tlu.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će u padu, manje u petak, a znatnije u mnogim krajevima za vikend, pa će poslijepodneva u nedjelju i ponedjeljak ponegdje na kopnu biti hladna kao malo kada u te dane svibnja. Od utorka pak ponovno toplije....

U iduća tri dana na kopnu još oblačnije i kišovitije, tijekom vikenda i uz izraženiju oborinu, a u subotu i uz veću vjerojatnost grmljavine. Uz zahladnjenje u nedjelju i ponedjeljak u gorju će biti i susnježice i snijega, osobito u višim predjelima. U nedjelju će zapuhati većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u istočnim krajevima sjeverozapadni. Temperatura će biti u padu, osobito u središnjim i gorskim predjelima. U utorak i srijedu sunčanije i danju toplije, ali uz relativno hladna jutra.

Stabilnije tek od utorka

I na Jadranu hladnije, posebice na sjevernom dijelu, te će do ponedjeljka biti promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova i grmljavinom. Tijekom vikenda će biti i obilnije kiše. Umjereno i jako jugo, u nedjelju će na sjevernom Jadranu okrenuti na jaku do olujnu buru, a u ponedjeljak na sjeverni vjetar.

Od utorka sunčanije i toplije uz sjeverozapadnjak, a u četvrtak i jugo, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Tema: Hrvatska

Komentari (46)
  • ne pamtim kad je sezona grijanja ovako dugo trajala, i prije je znalo biti hladnije u svibnju od nekih tjedan dana ali zato prije toga nije trebalo grijati 20 dana a sad nije bilo dulje od tjedan dana bez grijanja i još nije kraj, još se nismo riješili jakne a niti opasnosti od mraza, stalo mislim bude zadnje kad ono opet, ovo proljeće baš dosadno sa zahlađenjima

    2. 5. 2019,   21:19
  • Nije se čudit kad prave zime uopće nije ni bilo. Vrime se poremetilo, isto ka i ljudi.

    2. 5. 2019,   20:29
  • Loženje na drva vraća natrag uhvaćeni ugljični dioksid natrag u atmosferu. Isto tako izgaranje drveta dodatno stvara stakleničke plinove, dušikov dioksid iako količine mogu biti male (200 g ekvivalenta CO2 po kilogramu spaljenog drva), koji je 300 puta jači od stakleničkog plina nego ugljični dioksid i traje 120 godina u atmosferi. Također se proizvodi metan (70 g ekvivalenta CO2 po kg drva) - 21 puta jači od CO2.Ugljični monoksid se također proizvodi u velikim količinama što posredno utječe na globalno zagrijavanje. Lišće i drveće se treba prirodnim putem kompostirat da ode u zemlju. Ne krivim ljude koji nemaju druge mogučnosti. Krivim političare koji namjerno dižu cijene plina i kompletne plinske opreme za grijanje.

    2. 5. 2019,   23:13