Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog financija: Hrvati više žive s roditeljima pod istim krovom

None Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Podaci Eurostata ne svjedoče o porastu stanovništva, nego o činjenici da je dugogodišnja ekonomska recesija rezultirala gubitkom domicila za mnoge ljude te spajanjem različitih generacija u jedno kućanstvo

Prosječno europsko kućanstvo u 2016. godini sastojalo se od 2,3 člana. U Hrvatskoj je zabilježeno najveće prosječno kućanstvo (od 2,8 članova), dok je najmanje u Švedskoj (1,9 članova), a nakon nje u Njemačkoj i Danskoj (2 člana/ice), pokazuju podaci Eurostata.

Od 2006. do 2016. godine, Hrvatska je i jedina u Europskoj uniji u kojoj se povećao broj članova prosječnog kućanstva, i to s 2,7 na 2,8 članova.

Foto: Screenshot/Eurostat

To najvjerojatnije ne svjedoči o porastu stanovništva, nego o činjenici da je dugogodišnja ekonomska recesija rezultirala gubitkom domicila za mnoge ljude te spajanjem različitih generacija u jedno kućanstvo. Hrvatska se najvjerojatnije, ukazuju Eurostatovi podaci, zapravo vraća u vrijeme prve polovice 20. stoljeća kada je više generacija jedne obitelji živjelo pod istim krovom. 

Foto: Screenshot/Eurostat

Komentari (132)
  • Kako to? Zar zaposlenost nije porasla? Zar nam nije puno bolje? Evo BDP raste? Povećavaju nam poreze,izmišljaju nove poreze kao što je porez na nekretnine, ja mislio da se to radi jer su ljudi prebogat pa eto da malo smanje to bogatstvo , a kad ono samo na gore ide. Totalno sam iznenađen.

    5. 9. 2017,   13:59
  • Novi porez na neimovinu. Nemas nista, zivis s roditeljima. Znaci ne placas nista. Udri novi porez na "nista". Idemo uhljebi.....

    5. 9. 2017,   14:16
  • evo moj se sin odselio i ne živi s nama makar imamo veliku kuču..da odselio se u Irsku...

    5. 9. 2017,   14:54