Obavijesti

News

Komentari 140

Milinović nakon 'Srba i vrba': 'Torcidi se neću ispričavati'

Milinović nakon 'Srba i vrba': 'Torcidi se neću ispričavati'
1

HDZ-ova gradska vijećnica iz Rijeke i predsjednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović u podcastu je Marka Juriča izjavila da Srbe treba na vrbe 'možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 posto'

VIDEO

Krajem prošlog mjeseca, HDZ-ova gradska vijećnica u Rijeci te bivša asistentica Ive Stiera u Europskom parlamentu Ivona Milinović gostovala je kod Marka Juriča u podcastu 'Projekt Velebit'. 

Samo za kontekst - Agencija za elektroničke medije prije tri godine je na tri dana ugasila televiziju Z1 zbog Juričevog govora mržnje prema Srbima tj. svećenicima Srpske pravoslavne crkve.

Od samog početka intervjua, Jurič je bio jako zainteresiran za ideološku podjelu u Rijeci, a Milinović mu je objasnila da Rijeka 'diše hrvatski', ali da HDZ nikad nije uspio mobilizirati glasače u dovoljnoj mjeri da bi došao na vlast.

Ključan se pak trenutak dogodio u 53. minuti intervjua kad je Jurič citirao navijačku 'pjesmu' splitske Torcide u kojoj se spominje Rijeka. 

- Šugava Rijeko, smrdljivi grade, Pobit ću pola tvoje Armade, Šugava Rijeko puna si Srba, Ne brini, Rijeko, ima još vrba, citirao je Jurič. 

Iste stihove još je jednom, napamet, citirala i Milinović, uz širok osmijeh. 

- Nemam ništa protiv navijačkog folklora (...), ali ovakvim se stvarima Hrvatskoj nanosi politička šteta. 

- Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati Miloradu Pupovcu argument da plače – evo, Hrvati su fašisti. Ako ćemo biti bezobrazni… Ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba, dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe, možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 posto.

- Ne znam jeste li se dobro izrazili... Rekli ste - nama ne treba vrba, samo 6,5 posto je Srba, pomalo je zbunjeno Jurič pokušavao ispraviti HDZ-ovu gradsku vijećnicu. 

- Ako ćemo biti bezobrazni, oni su uvrijedili naš grad...

- Ne treba ih nigdje na vrbe, ubacio se Jurič opet. 

- Ma naravno da ne treba. Ali, ne, ne, ne, ja govorim ako ćemo ići takvim jezikom ulice, rekla je Milinović. 

I ostatak razgovora Jurič i Milinović su razglabali o Pupovcu, Srbima, SDSS-u. tako je rekla da Pupovac danas radi 'isto što je radio i Milošević devedesetih – širi se atmosfera straha među srpskom manjinom i pokušava se radikalizirati ne samo Srbe, nego i Hrvate'.

Riječka gradska vijećnica HDZ-a vrlo je aktivna i na svom Facebook profilu gdje se većinu vremena upravo bavi Pupovcem i SDSS-om. 

'Možda sam se nespretno izrazila'

- Svojom sam izjavom htjela osuditi to što pjevaju. U Rijeci je nekada bilo 13 posto Srba, sad ih je samo 6 i pol posto. To je puno manja brojka od onih u okruženju odakle Torcida dolazi. Ne treba Rijeku nazivati srpskim gradom jer mi to nismo, objasnila je Milinović u razgovoru za Jutarnji list

- Možda sam se nespretno izrazila, ali sam osudila to što oni pjevaju. 

- Vrijeđa me kao Riječanku kada se govori da je ovdje atmosfera kao 90-ih i da se bilo koji pripadnik nacionalne manjine boji izaći iz kuće. Ako je neki grad tolerantan, to je Rijeka, zaključila je Milinović. 

Oglasila se i na Facebooku

- Što reći, i koju poruku poslati? Svakako se duboko ispričavam hrvatskoj javnosti koja je čitala moje izjave koje su izrečene upravo u kontekstu osude šovinističkog ponašanja dijela Torcide. I ja sam samo čovjek, i ispričavam se zbog krivog izražavanja. Niti to mislim, niti mi je to bila namjera reći, ali to što sam izrekla je bilo pogrešno. Htjela sam poručiti upravo suprotno - da je dosta brojanja krvnih zrnaca jer to šteti svim hrvatskim građanima, napisala je u objavi na vlastitom Facebook profilu Milinović. 

- Međutim, Torcidi se neću ispričati zato što uistinu jesam burno reagirala na šovinistički istup u Rijeci kada su na utakmici Rijeka-Hajduk, momci skandirali "Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba". I stojim iza toga da je to strašna politika Torcide i da su u mojoj Rijeci uznemiravali sve normalne navijače Rijeke, neovisno o nacionalnosti. Neću se ispričati Torcidi niti zato što sam osudila nošenje majica "Ubi Srbina" na Poljudu. Niti zbog toga što sam osudila incident u Uzdolju.

- Za mene postoje ljudi, ili smeća. Prebrojavanje krvnih zrnaca u maniri Pupovca i pojedinaca iz Torcide ću uvijek osuditi. Nekad ću se i nespretno izrazit, kao što uistinu i jesam. I kajem se. Jedinu fobiju koju imam jest fobija od ekstremističke politike. Ako je to zločin, jesam, kriva sam.

Pojedinci iz Torcide mi šalju poruke "srpkinjo", ekstremisti s druge strane kažu da sam ustaša. I to ću izdržati ako će doprinjeti marginalizaciji svih ekstremnih dijelova hrvatskog društva, ma s koje strane spektra dolazili, zaključila je u svojoj objavi Milinović. 

Što reći, i koju poruku poslati? Svakako se duboko ispričavam hrvatskoj javnosti koja je čitala moje izjave koje su...

Posted by Ivona Milinović on Thursday, 3 October 2019

HDZ: Ograđujemo se od svake izjave vijećnice

- Predsjedništvo gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Rijeke oštro osuđuje svaku izjavu netrpeljivosti i netolerancije Gradske vjećnice Grada Rijeke Ivone Milinović koje je iznijela u emisiji "Podcast Velebit". Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZom te se ograđujemo od svake izjave vijećnice Milinović. Na stranačkim tijelima raspravit ćemo o navedenom te donijeti odluku o daljnjem tijeku pokretanja stegovne mjere, stoji u propćenju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag