Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vrdoljak: Besmisleno bi bilo ukinuti drugi mirovinski stup

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL 2

Ivan Vrdoljak kaže da su u koaliciji sve bliži dogovoru oko prijedloga mirovinske reforme i da u petak počinju bilateralni sastanci s ministrom Pavićem te da se drugi stup ne može i neće ukinuti

Sve je bliže dogovor, konstruktivni su razgovori. To nije dnevnopolitička tema i bit će niz razgovora u kojima se raščišćavaju detalji, rekao je Vrdoljak novinarima ispred Banskih dvora, gdje su predstavnici vladajuće koalicije održali svoj drugi sastanak vezan za inicijalni prijedlog mirovinske reforme.

 Istaknuo je kako je na sastanku zaključeno da već od sutra počnu bilateralni sastanci s ministrom Pavićem i njegovim timom, a razmatrana je i naknada o upravljanju mirovinskim fondovima s obzirom da su te naknade, ustvrdio je, realno malo više nego što trebaju biti jer su svi obvezni mirovinski fondovi imali dobit.

 "To trebamo racionalizirati. Pričali smo i o naknadi od 27 posto i tražili tablice koje ćemo vrlo skoro dobiti. Razgovarali smo kako danas izgleda struktura mirovinskih društava da bi se preuzela sredstva ljudi koji su u drugom stupu po odlasku u mirovinu, te o formulama za izračun mirovine iz drugog stupa. Ukratko, razgovara se o dubinskom sadržaju da dođemo do toga da mirovine rastu sukladno inflaciji i rastu plaća, da je sustav održiv i da gradimo individualni pristup drugog stupa koji je jedini način za održivost našeg mirovinskog sustava", poručio je Vrdoljak. 

 Upitan je li dobio jamstva da se drugi stup neće ukinuti, odgovorio je: "Drugi stup ne može se ukinuti, to bi bila potpuna besmislica i neće se dogoditi". 

Pupovac: Prijedlog je dobra osnova za reformu, konzultacije i idući tjedan

Foto: Igor Soban/PIXSELL

 Predsjednik SDSS-a Milorad Pupavac rekao je novinarima da su se na sastanku upoznavali s detaljima mirovinske reforme, s mogućim varijantama, koristima i rizicima, najavivši da se konzultacije nastavljaju i idući tjedan sa zastupničkim klubovima koji za to pokažu interes. 

 Upitan koliko je zadovoljan s onim što je do sada čuo vezano uz mirovinsku reformu, odgovorio je kako u SDSS-u smatraju da prijedlog ministra Pavića predstavlja dobru osnovu za reformu koja bi bila na korist svima onima za koje je neophodna.

 "Radit ćemo na tome da se sasluša sve, da se popravi tamo gdje se može popraviti i da se ne dogodi gašenje drugog stupa", istaknuo je Pupovac, a na upit je li dobio kakve garancije da neće biti gašenja drugog stupa, odgovorio kako to nisu samo garancije na riječima, već i projekcije kako će se drugi stup puniti. 

 Za prijedlog Zakona o najmu stanova, koji još nije usuglašen u vladajućoj koaliciji, kazao je kako još ima "relativno mnogo rizika za zaštićene najmoprimce i bez mnogo koristi za vlasnike".

 "Bolje je da to još malo pričeka i da se usuglase sve stvari koje se trebaju usuglasiti, kako ne bismo išli grlom u jagode. Ovako se ima dojam da u nekim stvarima, unatoč poboljšanjima koja su se postigla amandmanima, treba još jedan krug konzultacija prije nego što se odlučimo za glasanje", zaključio je Pupovac.

Komentari (31)
  • Mirovinski je opljačkan a nitko odgovoran nije.

    5. 7. 2018,   21:07
  • Sad sam se sjetio neke daleke uspomene.Tko se od vas sjeca onih znacki koje je 24 sata djelio do prije par godina? To me tako veselilo.

    5. 7. 2018,   21:28
  • Besmisleno je da ti govoriš o bilo čemu.

    5. 7. 2018,   21:56