Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vrdoljak si kupio penthouse: 'Platio sam ga 2,4 milijuna kn'

None Foto: PIXSELL 3

I s pozajmicom i sa svim ostalim detaljima upoznata je Porezna uprava i nisam ništa skrivao. Imena i detalje ne mogu reći, ali sve je podložno provjeri svih institucija, rekao nam je Ivan Vrdoljak

Nemamo previše dodira s gospodinom jer je on na zadnjem katu. Kažu nam stanari kojima je šef HNS-a i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak novi susjed.

Pogledajte video

Vrdoljak je kupio peterosobni penthouse na 8. katu nove zgrade na zagrebačkoj Zavrtnici. Stan se sastoji od čak tri spavaće sobe, dvije kupaonice, kuhinje, radne sobe, dnevnog boravka s blagovaonicom, garderobe, terase i lođe. Sve to na prostranih 168,5 četvornih metara.

Vrdoljak još nije upisan na taj stan iako nam je u pisanom odgovoru potvrdio da ga je platio 320.000 eura.

Zagreb: Dolazak članova vladajuće koalicije na sastanak u Banske dvore REPOZICIONIRANJE HNS-A Ivan Vrdoljak provocira svađu kako bi se opet približio SDP-u

Priču o tome da je Vrdoljak kupio luksuzni stan prvi je objavio portal Index, a postavili su i pitanje otkud Vrdoljaku novci za takvu kupnju. Vrdoljak je otišao iz Vlade nakon gubitka izbora, ali nije iskoristio povlasticu da prima punu plaću još šest mjeseci, a još pola godine pola plaće.

U svojem odgovoru navodi da je podignuo kredit od 140.000 eura, prodao udio u tvrtki kojoj je bio vlasnik od 2001. godine i uzeo pozajmicu od prijatelja.

 

Foto: PIXSELL Stan je kupljen od tvrtke Brimus Branislava Brizara, s kojim je Vrdoljak prijatelj. Od njih je unajmljivao drugi stan kao ministar.

Stan još nije upisan na njegovo ime u zemljišnim knjigama niti se vide upisani kredit i pozajmica. Vrdoljak nam je kratko poručio da je sve čisto te da su sa svime upoznati Porezna uprava i banke.

- I s pozajmicom i sa svim ostalim detaljima upoznata je Porezna uprava i nisam ništa skrivao. Imena i detalje ne mogu reći, ali sve je podložno provjeri svih institucija. Ja više nisam dužnosnik - poručio nam je Vrdoljak.

Vrdoljak se sad bavi privatnim biznisom otkako je otišao iz Vlade, ali već četiri godine ne podnosi imovinsku karticu jer mu to nije zakonska obveza. Osnovao je softversku tvrtku Livit, a preko tvrtke Sunčani Žnjan sa svojim stranačkim kolegom Klementom Bašićem gradi stanove u Splitu.

Jedina tvrtka kojoj je bio vlasnik od 2001. godine je osječki Ato inženjering. Prije tri godine je saborski zastupnik HDZ-a Željko Fiolić prozvao Ivana Vrdoljaka da je upravo ta tvrtka u kojoj je suvlasnica njegova bivša supruga dobila poslove s HEP-om vrijedne više od 150 milijuna kuna. I Ato inženjering i Ivan Vrdoljak su odbacili tvrdnje da ministar gospodarstva ima veze s tvrtkom.

Zagreb: Predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak, o odlasku Matije Posavca REAGIRAO NA OSTAVKU Vrdoljak: Posavec je propustio priliku za postati šefom HNS-a

No kad smo se raspitivali o slučaju, jedan HNS-ovac nam je objašnjavao da je Vrdoljak dobio novce upravo od prodaje te tvrtke. On je, kaže nam, prepustio osam posto u tvrtki supruzi, a osam posto je odmah prodao još prije devet godina. I nije imao utjecaj ni u vlasništvu ni u upravljanju.

Ali kako je bio dužnosnik, ta kupoprodaja se nije mogla provesti sve dok nije prošla godina dana od njegova dužnosnička mandata. I tek tad je dobio iznos po kojem je prodao tvrtku 2010. godine. A navodno se radi o oko 1,5 milijuna kuna. Ove tvrdnje lagano može provjeriti Porezna.

Je li stan ispod cijene?

Branislav Brizar, čija tvrtka je prodala stan, rekao nam je da je početna cijena za sve, pa i za Vrdoljaka, bila 1950 eura po četvornome metru i da je sve transparentno.

- To je sve što ću vam reći - kaže.

Pogledajte video

Komentari (244)
  • 150.000kn kredita, otplaćivati ću 10 godina i strepiti sve dok ga ne otplatim. Iznos je odobren isključivo u skladu sa primanjima i solventnosti poslodavca. Sa 150.000kn zamjenio sam krovište i napravio jadnu adaptaciju na kući i poplatio majstore, za interijer mi nije ostalo ništa, to ću ako mi uleti kakav fuš, kroz godine krpati. Pitanje je od kud toj bandi takvi novci, tko je sve u priči, zašto država ne zabrani tolike svote koje običan radnik ne može saslužiti ni za dva života i 40 prstiju na rukama???!

    17. 10. 2019,   20:13
  • Ovaj je podmukliji i od kraljice i anemičnog zajedno.

    17. 10. 2019,   20:09
  • Strašno! Radim čitav život ko konj i takve cifre samo sanjam. Te priče posudio od ovog ili onog prolaze samo kod nas. Ili u srbiji Vulin i tetka iz Kanade. Nikad nećemo niti smo bili niti smo sada pravna država. Koga čekamo?

    17. 10. 2019,   20:18