Obavijesti

News

Komentari 73

Kosor izgubila većinu, HDZ će tražiti Jovanovićevu ostavku

Kosor izgubila većinu, HDZ će tražiti Jovanovićevu ostavku
18

Predsjedništvo je prihvatilo inicijativu za izmjenom Statuta po kojoj će se čelna osoba stranke birati po načelu jedan član-jedan glas, ali tek na slijedećim izborima

VIDEO

Nakon više od četiri sata zasjedanja Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je odlučilo da se izborni proces koji će se održati 20. svibnja provede po postojećim pravilima. Time je odbijen prijedlog predsjednice stranke Jadranke Kosor prema kojem se predsjednik stranke trebao birati tek iza 1. srpnja.

Predsjedništvo je prihvatilo inicijativu za izmjenom Statuta HDZ-a po kojoj će se čelna osoba stranke birati po načelu jedan član-jedan glas, ali  u sljedećem izbornom ciklusu. Predsjedništvo je imenovalo posebno Povjerenstvo koji će tu inicijativu razmotriti i uputiti na prihvaćanje u redovitu proceduru. U Povjerenstvo imenovani su: Emil Tomljanović, Vladimir Šeks, Branko Bačić, Damir Sesvečan, Davorin Mlakar, Dražen Bošnjaković, Branko Vukelić, Ana Lovrin i Ivan Jarnjak.

Također, Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je pokrenuti postupak za smjenu Željka Jovanovića, ministra znanosti,  obrazovanja i sporta.

Vrlo brzo stigao je i komentar ministra Jovanovića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U moru teških tema i vijesti njihova me odluka dobro nasmijala i to je definitivno vic dana. Drago mi je da sam pomogao pomirenju sukobljenih strana u HDZ-u da nađu barem jedan zajednički stav. Jedino ne znam kako će to objasniti svom članstvu koje podržava s 49 posto moj rad u proteklih 100 dana, stoji u priopćenju ministra Jovanovića. 

'Zabrinuti građani' dočekali HDZ-ovce

Inače, članove Predsjedništva ispred središnjice stranke dočekala je maskirana skupina, kako se nazvala, zabrinutih građana naoružana s transparentima poput 'Ne nagodbi - zatvor', te su s megafona uzvikivali parole 'Lopine', 'Vratite pare', 'Nema više! Tko je jamio, jamio je',... Kada je dolazio glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak u jednom trenutku jedan mu je građanin doviknuo: 'Lopove', a Jarnjak mu se okrenuo i rekao: 'Ti si lopov'.  

HDZ je pozvao policiju koja im je napisala prijave, a građani su HDZ-ovcima poručili 'Vidimo se uskoro' i napustili Trg žrtava fašizma. 

Oko 14 sati iz zgrade stranke izašao je Petar Čobanković te je okupljenim novinarima poručio da će o sjednici dobiti priopćenje. Pola sata iza njega izašli su i ostali članovi Predsjedništva te su rekli da će o svemu stići priopćenje. 

Hebrang: Prijedlog J. Kosor izazvao je duboke podjele

Andrija Hebrang novinarima je rekao kako su današnja točka dnevnog reda neposredni izbori koje je predložila Jadranka Kosor. Na upit kakav je njegov stav oko tog pitanja Hebrang je rekao kako je taj prijedlog izazvao nove duboke podjele u stranci i da je sada najvažnije stranku homogenizirati.

- To moramo učiniti i zbog političke scene ali i zbog stranke koja je stvorila hrvatsku državu.

Sada izbori po starom modelu, a za 6 mjeseci po novom?

Hebrang je najavio da će Jadranki Kosor predložiti da povuče svoj prijedlog ali pod uvjetom. - Svi kandidati u svom programu trebali bi obećati da će se za šest mjeseci ponoviti izbori i to neposrednim izborom kakav se sada predložio. Tako bi ideja ostala i stranka bi se homogenizirala - rekao je Hebrang.

Prilikom ulaska u središnjicu stranke Gordan Jandroković samo je rekao kako očekuje da će razgovarati o izborima, te da je njegov stav oko tog prijedlog već poznat i nije ga mijenjao. Dakle, ni Jandroković nije za promjene statuta uoči izbora.

'Član sam HDZ-a od 1989. i jako me smeta što se zbiva u stranci'

Ispred središnjice HDZ-a članove Predsjedništva dočekao je i Ivan Carić Gusar koji je član HDZ-a od 1989. godine i ima člansku iskaznicu s brojem 150. Kaže da zastupa izbornu jedinicu dr. Franjo Tuđman i jako ga smeta što se sada zbiva u HDZ-u.

- Smeta me što su promijenili sve i popljuvali Tuđmana, a na grob mu idu samo figurativno, čast iznimkama. Imam  najveći ogranak u državi s 1300 članova s pravom glasa i časnik sam HV-a, ali to mi sve ovo vodstvo stranke ne priznaje. Meni  je Ivo Sanader nudio da mu promijenim iskaznicu a ja sam mu rekao: Ne, jer nisi bio s nama kada smo stvarali Hrvatsku - kaže Carić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina