Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vrhovni sud odbio je Mamića: Nema prepreka za izručenje?!

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL 4

Odbijanje Mamićeva zahtjeva za izuzećem predsjednika suda predstavlja uklanjanje zadnje prepreke za novu tjeralicu za Mamićem što znači da njegovo dvojno državljanstvo više nije prepreka za izručenje

Vrhovni sud odbio je u srijedu prijedlog obrane za izuzećem predsjednika Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem je optužen za izvlačenje novca iz Dinama preko offshore tvrtki čime je uklonjena zadnja prepreka za raspisivanjem nove tjeralice, što znači da Mamićevo dvojno državljanstvo tehnički više neće biti zapreka za njegovo izručenje.

- Vrhovni sud odbio je u srijedu prijedlog obrane Marija Mamića i Nikkyja Arthura Vuksana za izuzećem predsjednika Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem se savjetniku Dinama, njegovom sinu i drugima na teret stavlja izvlačenje novca preko offshore tvrtki - potvrdio je u četvrtak Hini glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić.

Međugorje: Zdravko Mamić o aferi SMS ZDRAVKO MAMIĆ: 'Ja neću živ pred hrvatski sud, jednostavno - slučaj Praljak...'

U ovom novom predmetu može se primijeniti sporazum iz ožujka 2014. godine koji su potpisale Republika Hrvatske i Bosna i Hercegovina i koji dopušta izručenje vlastitih državljana ukoliko se radi o kaznenom djelu iz sfere organiziranog kriminala i korupcije.

Uz to, izručenje se dopušta ukoliko su djela počinjena nakon potpisivanja sporazuma. Ovaj drugi predmet, za razliku od prvog po kojem je BiH odbila izručiti Mamića, ispunjava oba uvjeta.

Zagreb: Dinamo s 92 osvojena boda zavrÅ¡io sezonu DINAMO TO SMO MI 'Sramota! Pokazali ste da ste bez Mamića nitko i ništa...'

Slijedi raspisivanje tjeralice

Nakon što sutkinja osječkog Županijskog suda Azra Salitrežić zaprimi odluku Vrhovnog suda, ona bi najprije putem policije provjeriti živi li Mamić na zagrebačkoj kućnoj adresi na kojoj je prijavljen.

Budući se on nalazi u BiH, slijedi raspisivanje tjeralice. Na temelju nove tjeralice, policija BiH je dužna ponovno privesti Mamića, nakon čega će sud u Sarajevu odlučivati o osnovanosti novog hrvatskog zahtjeva za izručenjem.

Temeljem prve Uskokove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom Sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiHu, čije državljanstvo ima.

IZVLAČENJE NOVCA IZ DINAMA Osječki Županijski sud odlučit će o optužnici protiv Mamića

U svibnju ove godine optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića je određen i istražni zatvor što će biti temelj za novi zahtjev za njegovim izručenjem.

Komentari (153)
  • Sve ovo pada u vodu. Mamić će se odreći Hrvatskog i prihvatiti Srpsko državljanstvo.

    6. 6. 2019,   17:35
  • Nadam se da će održati obećanje da živ neće u hr zatvor!!!

    6. 6. 2019,   17:26
  • nije on otisao u BIH, nego pobjegao!

    6. 6. 2019,   17:45