Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vrhovni sud traži ponovno suđenje ubojici V. Rajnu

None Foto: Ž.Rukavina

Vladimira Rajna (47) je prošle godine sud osudio na na 15 godina zatvora zbog ubojstva Kornelija Martinovića i 6 g. za pokušaj ubojstva M.Gašpara

Vrhovni sud RH, prihvatio je žalbu Vladimira Rajna (47), bivšeg domara Osnovne škole "Mirko Pereš" iz Kapele, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubojstva i pokušaja ubojstva. Vrhovni je sud naložio suđenje pred novim vijećem. Rajna je 13. listopada prošle godine predsjednica vijeća bjelovarskog Županijskog suda, Milenka Slivar, osudila na 15 godina zatvora zbog ubojstva Kornelija Matrinovića (23), kao i zbog pokušaja ubojstva Marija Gašpara (30) iste noći, na 6 godina. Svađu, koja je prerasla u naguravanje između Rajnovog prijatelja Boška Kampića i Maria Gašpara, pokojni Martinović pokušao je smiriti. Rajn je ispalio tri hica od kojih je jedan pogodio Martinovića koji je umro na putu za bolnicu dok je drugim ranio Gašpara. U žalbi je Rajn zatražio ukidanje presude i ponovno suđenje, zbog kako je naveo nepotpuno utvrđenih činjenica, kao i psihijatrijsko vještačenje o ubrojivosti u trenutku počinjenja kaznenog djela. Vrhovni je sud naveo kako je prvostupanjski sud prilikom sumnje u optuženikovu ubrojivost zbog alkoholiziranosti trebao prihvatiti navode obrane i provesti psihijatrijsko vještačenje. Poglavito stoga što je vijeće Županijskog suda zaključilo da je Rajn "afektivno reagirao na banalni povod" premda se o stanju afekta stručno može izjasniti vještak psihijatar. Uz ponovno suđenje Vrhovni sud je odredio kako novo vijeće treba prikazati i druge dokaze te napraviti rekonstrukciju na mjestu ubojstva.

Komentari (1)
  • Kakve su ovo bedastoće?Sad bi se ovaj htio izvuć da je bio neubrojiv jer je bio pijan.Tako da ti na kraju pijanstvo dođe kao olakotna okolnost!To su čiste gluposti i to tako nebi nikako trebalo gledat.Ubio je čovjeka i pokušao ubiti drugog-20 godina je i premalo za takav zločin.

    12. 10. 2009,   17:40