Obavijesti

News

Komentari 78

Vrijednost Agrokorovih tvrtki čak tri puta manja od dugova!

Vrijednost Agrokorovih tvrtki čak tri puta manja od dugova!
1

Oko 140 tvrtki je procijenjeno na oko 18,5 milijardi kuna dok je dug 57 milijardi kuna, što znači velike otpise. Ruske banke i američki fondovi pregovaraju oko kredita koji je potreban za finalizaciju nagodbe

VIDEO

Izvanredna uprava Agrokora je napravila konačnu procjenu vrijednosti svih kompanija unutar tog posrnulog koncerna. Obuhvatili su preko 140 tvrtki, a po tablici koju je danas objavili, najvrednija hrvatska Agrokorova tvrtka je Jamnica. Ona vrijedi 494 milijuna eura, a zatim slijedi Ledo s 281 milijuna eura vrijednosti, Belje s 276 milijuna eura, dok je Konzum tek na četvrtom mjestu s 209 milijuna eura.

Mnoge je začudio taj podatak jer se radi o najvećem maloprodajnom lancu u Hrvatskoj. Međutim, Ivica Todorić je brojne izgrađene objekte Konzuma prodao i u plaća najam za njih. Kada se oduzme trošak koji je potreban za financijski leasing, onda se dolazi do vrijednosti od 209 milijuna eura, obrazloženje je izvanredne uprave. Sam Agrokor d.d kao krovno društvo je procijenjen na nula kuna. U inozemstvu je najvredniji Mercator procijenjen na 878 milijuna eura.

Ukupno su sve tvrtke i u Hrvatskoj i izvan nje procijenjene na oko 26 milijardi kuna(3,47 milijardi eura). No, vjerovnicima koji pregovaraju nagodbu u suradnji s izvanrednom upravom bit će dostupna vrijednost kompanija od oko 18,5 milijardi kuna(2,5 milijardi eura) jer za one u inozemstvu koji nisu pod izvanrednom upravom treba oduzeti njihov dug koji također nije pod lex Agrokorom niti dio nagodbe.

- Približno taj iznos će u konačnici biti za raspodjelu svim vjerovnicima kojima je Agrokor ostao dužan. Od ukupne vrijednosti tvrtki koje nisu pod izvanrednom upravom, poput Mercatora ili Frikoma treba oduzeti njihove dugove koji također nisu pod izvanrednom upravom. Ukupni dugovi tvrtki koji nisu pod izvanrednom upravom su oko milijardu eura i otud razlika u vrijednosti.  - poručili su iz uprave.

Detaljne vrijednosti kompanija možete vidjeti u prilogu. Iznos koji se navodi u zadnjoj koloni pod APF(Agrokor portfolio holding) otpada na čitav ni malih kompanija koje nisu osnovni posao. Neke imaju tek neku nekretninu, neke nemaju ništa. No , ipak je u tu vrijednost od 1,5 milijardi kuna(199 milijuna eura).

Agrokor je ukupno dužan 57 milijardi kuna ili tri puta više nego 18,5 milijardi kuna, što znači da će se morati otpisati veliki dio duga, a vjerovnici će postati novi vlasnici Agrokora. Zasad su najbolje prošli domaći dobavljači kojima je isplaćeno ili ugovorena isplata skoro 500 milijuna eura. Banke i vlasnici obveznica još nisu dobili ništa.

Ruske banke Sberbank i VTB bi trebale biti najveći vlasnici Agrokora s otprilike 45 posto, ali je u finišu pregovora izbio novi problem. Čuveni roll-up kredit od 1,06 milijardi eura neće se moći isplatiti odmah iza 10. srpnja kada prestaje vrijediti zakon. Problem je što američki fondovi predvođeni Knightheadom traže 15 posto kamate i naknade godišnje da ga produže.

Rusi na to ne pristaju. Iako se čini da bi to moglo ugroziti nagodbu, u izvanrednoj upravi uvjeravaju da bi u slučaju stečaja i zapadni kreditori i Rusi dobili znatno manje, pa će na kraju vjerojatno ispregovarati uvjete za produljenje kredita barem još godinu dana. A onda će ga refinancirati nova uprava koju će imenovati novi vlasnici.

U Vladi saznajemo da opcija produženja lex Agrokora za pola godine ili godinu još nije na stolu jer su uvjereni da će se svi vjerovnici dogovoriti u konačnici. Nagodba je trebala biti potpisana danas prema prvotnim najavama, ali zbog svih ovih problema odgođeno je za tjedan dana.

Agrokor - Prezentacija Završnih Procjena Vrijednosti Poslovanja by Ivan Kvastek on Scribd

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...