Obavijesti

News

Komentari 116

'Vrijednosti Domovinskog rata i sada nam trebaju biti vodilja'

'Vrijednosti Domovinskog rata i sada nam trebaju biti vodilja'
1

Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske: Predsjednica smatra kako je opremanje Oružanih snaga oružničkim sustavima temelj za postizanje potrebite razine spremnosti...

VIDEO

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je u prigodi obilježavanja Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske čestitku  pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, vojnicima, mornarima, dočasnicima i časnicima, kadetima, ročnicima, pričuvnicima, vojnim specijalistima te državnim službenicima i namještenicima.

"Želim svima vama, pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, u ime hrvatske države, hrvatskoga naroda i svih građana zahvaliti na predanom radu u proteklom razdoblju", poručila je predsjednica čestitavši i na postignućima temeljem kojih su hrvatske Oružane snage danas sastavni dio NATO-saveza, a Hrvatska članica EU, koja djelotvorno pridonosi međunarodnom miru i sigurnosti. 

Posebice je čestitala svim promaknutim, odlikovanim, pohvaljenim i nagrađenim časnicima, dočasnicima, vojnicima i mornarima. "Vama i vašim obiteljima želim svako dobro", poručila je dodavši neka im ova obljetnica bude poticaj za ustrajan rad i daljnji uspješan razvoj Oružanih snaga te za napredak Republike Hrvatske! 

Predsjednica je u čestitci istaknula kako se u godini u kojoj obilježavamo 25 godina međunarodnoga priznanja i primanja u UN s ponosom i dostojanstvom  prisjećamo se svih pripadnika Zbora narodne garde, Hrvatske vojske i Oružanih snaga Republike Hrvatske, izražavajući poštovanje i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, koji su svoj život i zdravlje ugradili u temelje naše domovine.

Jednako tako, s pijetetom i zahvalnošću prisjećamo se prvog hrvatskog Predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Franje Tuđmana, napominje Predsjednica.

"Vrijednosti koje je Domovinski rat iznjedrio, prvenstveno domoljubno zajedništvo, postojanost državotvorne ideje te važnost jasnih ciljeva i čvrstih načela u vođenju jedinstvene državne politike, trajnog su značenja i trebaju nam biti jasna nit vodilja i u današnjim vremenima", piše predsjednica i dodaje kako će se u skladu s ustavim ovlastima Predsjednice države i vrhovne zapovjednice, i nadalje zauzimati kako bi naš sustav obrane i Oružane snage ostali u vrhu hrvatskih nacionalnih ciljeva i prioriteta.

Naglašava kako je dosadašnjom tranzicijom sustava obrane i provedbom obrambenih reformi na svim razinama u proteka dva desetljeća te punopravnim članstvom u NATO-u uspješno zaokružen cjelovit i zahtjevan proces preustroja Oružanih snaga. "Na taj su način izgrađene i potrebne vojne sposobnosti za sudjelovanje Oružanih snaga u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru pod vodstvom NATO-a, UN-a i EU-a, piše predsjednica. 

Ocjenjuje kako su razvojem vojnih sposobnosti u proteklom razdoblju, Oružane snage dostigle razinu suvremene profesionalne vojne organizacije, koja je sposobna u svakom trenutku odgovoriti sigurnosnim izazovima. 

Stoga smo izuzetno ponosni na, kako ističe, postignuća koja naši vojnici, dočasnici i časnici ostvaruju u domaćim i u međunarodnim okvirima.

Za svaku je pohvalu, smatra predsjednica, doprinos Oružanih snaga u izvršavanju brojnih humanitarnih zadaća pomoći hrvatskim građanima i građanima drugih država u slučaju tehničkih nesreća i elementarnih nepogoda, gašenja požara na otvorenom prostoru, operacija traganja i spašavanja te pomoći pri prijevozu oboljelih i unesrećenih.

"Svima su nam razvidne novi i složeni sigurnosni izazovi i možebitne ugroze", napominje i dodaje kako je zbog toga pokrenut zahtjevan i složen proces uspostave sustava domovinske sigurnosti. koji će biti učinkovit u predviđanju, prepoznavanju opasnosti i ugroza te djelotvoran u odgovoru na konvencionalne i asimetrične sigurnosne izazove i prijetnje.

Predsjednica smatra kako je opremanje Oružanih snaga odgovarajućim oružničkim sustavima temelj za postizanje potrebite razine sposobnosti i spremnosti snaga, no, poručuje kako su ipak, pripadnici Oružanih snaga naša najveća vrijednost pa je i u njih potrebno sustavno ulagati. 

Stoga moramo u vremenu koje dolazi, istaknula je, objediniti napore u potpori cjeloživotnog profesionalnog razvoja vojnog osoblja, upravljanja karijerama, kako tijekom djelatne vojne službe, tako i nakon njezina završetka, a isto tako i u pogledu osiguranja najboljih mogućih uvjeta za boravak i rad u vojarnama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.