Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vrijeme promjena: Mladi odlaze van jer ne ulažemo u znanje...

None Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Riječko sveučilište osnovalo je savjet za znanost koji okuplja svjetski poznate hrvatske znanstvenike. Cilj im je bolje obrazovanje. Rektorica riječkog sveučilišta upozorava kako naše znanstvene institucije stagniraju

Međunarodnoi znanstveni savjet (MSZ) Sveučilišta u Rijeci, pod nazivom “Science first - znanost, a ne predrasude”, prošli je tjedan na riječkom Kampusu okupio desetero vrsnih i uglednih stručnjaka i svjetski priznatih znanstvenika s različitih područja znanosti, koji drže profesorske pozicije na uglednim sveučilištima i institutima u Europi i SAD-u, uključujući i prof. dr. sc. Ivana Đikića.

Osim što se svi mogu pohvaliti impresivnim međunarodnim karijerama, povezuje ih i poznavanje hrvatskog i riječkog znanstvenog sustava, a na navedenom savjetu, prvom takve vrste u Hrvatskoj, dijelili su svoje znanje i iskustva povezana s predrasudama te načinima kako ih prebroditi.

- Želimo senzibilizirati javnost činjenicom da je sve više pseudoznanstvenih i drugih antiznanstvenih tendencija u našem društvu, iako smo vjerovali da smo izborili svoje mjesto. Činjenica je da se u znanost u našoj zemlji ulaže nedovoljno, da prema svim istraživanjima znanstvene institucije padaju, nisu dovoljno kompetitivne, konkurentne ni financirane, a time ni efikasne. Stoga moramo dobro promisliti kako uhvatiti korak s Europom jer alternative znanosti nema. Moramo biti organiziraniji i otvoreniji, a ne izolirani i previše negativno kritični. Trebamo vidjeti kako kroz zajedničke projekte učiniti najbolje te surađivati kako bismo povećali kompetenciju da budemo bolji - rekla je Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL Bivši voditelj reforme obrazovanja Boris Jokić istaknuo je da hrvatska sveučilišta imaju svega jedan posto stranih studenata, a glavnim krivcem za takvu situaciju smatra sama sveučilišta.

- Razlog je inercija hrvatske akademske zajednice koja je klijentelistička, a tu prednjači zagrebačko sveučilište. Hrvatska sveučilišta, izuzev primjera kao što je riječko, nemaju razloga povećavati broj stranih studenata sve dok ih kao bumerang ne lupi u glavu demografska situacija. U Hrvatskoj se 28 godina zanemaruju ključni resursi 21. stoljeća - odgoj, obrazovanje i znanost. Nismo svjesni da su to važni resursi, a osnovni razlog za to je što strukture vlasti u tim sektorima ne vide ništa privlačno – istaknuo je Jokić.

Preko Skypea iz San Franciska se uključio i prof. dr. Ivan Đikić, istaknuvši da Hrvatska ima bazen talenata i neorganizirano društvo što proizlazi iz nekvalitetnog obrazovanja.

– Slika društva je slika obrazovanja. Mladi vole svoju zemlju, ali odlaze ne zato što ne mogu ostvariti svoje ciljeve, nego zato što je dugoročna perspektivnost slaba. Budućnost Hrvatske je takva da mladi nemaju sigurnost – naglasio je Đikić.

Tema: Demografska obmana

Komentari (39)
  • Mladi odlaze van jer su nam lopovi na vlasti 27 godina!! Besramni i bezmoralni lihvari koji su uništili sve ne bi svoje đepove napunili, a sad narode, radi zato do 67me, i plaćaj njihove promašaje, njihovu pljačku, imaj zato mizeriju od mirovine ako do nje uopće poživiš, i gledaj ove bahate političare kako nam iz dana u dan sipaju laži, kako nam se smiju, kako se gozbe, putuju, uživaju ogromne plaće, nezaslužene povlaštne mirovine od 10 000 kn i ostalo. Pitam ja vas "Jesu li oni to zaslužili, s obzirom na stanje u državi od vođenja politika u ovih 27 godina??

    10. 7. 2018,   18:30
  • Znate sto gadi me se vise slušati komentare politika vlast stranke sve zgazile!! Ovi sad pismeni Bogom dani kad budu pošteni pa priznaju običnog radnika koji crnci po cjeli dan za čovjeka onda neka ostanu tu a dok GOD budu ovako prepotentni i bahati sa dva razreda vise i mišlju da su sve napravili kad su nabubali DVI knjige vise od drugih. I da smo oni vrijede nek se gube sto dalje pa nek vide kako to izgleda vani u Njemačkoj i Irskoj nek ih nauče da svi jednako vrijedimo pa nek se onda vrate. Sram vas bilo živjeli radnici !!!!

    10. 7. 2018,   18:41
  • Ljudi odlaze jer nema kruha...

    10. 7. 2018,   19:19