Obavijesti

News

Vrlo emotivno: Opera djece iz Auschwitza rasplakala publiku

Vrlo emotivno: Opera djece iz Auschwitza rasplakala publiku
3

ZLO SE NE SMIJE PONOVITI: Nacisti su nakon prve izvedbe djecu i skladatelja poslali u Auschwitz. Zagrebačka praizvedba bila je u staroj Uljari

VIDEO

Svi su obavili fenomenalan posao, a sve smo to radili u spomen na one kojih više nema, u spomen na žrtve i strahote holokausta.

Rekao je to redatelj Krešimir Dolenčić nakon predstave “Brundibar” koja se održala u zagrebačkoj Prvoj tvornici ulja, u kojoj će nakon obnove biti smješten Centar za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust. Dječju operu napisao je češki kompozitor židovskog porijekla Hans Krasa, a prvi put je izvedena 1942. u sirotištu u tad okupiranoj Čehoslovačkoj. Kasnije je predstava izvedena još 55 puta, a posljednji put 1944. u koncentracijskom logoru Theresienstadt, kad su je snimili nacisti u propagandne svrhe. Svu djecu s prve izvedbe, redatelja i kompozitora ukrcali su u vlak i odvezli ih u Auschwitz gdje je većina završila u plinskoj komori.

U Hrvatskoj je izvedena prvi put sinoć, na Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Operu su izveli orkestar Zagrebačke filharmonije i Dječji operni zbor Zvjezdice, pod ravnanjem talijanskog maestra Michelangela Galeatija.

- Najvažnije je to što je publika shvatila poruku da se zlo ne smije ponoviti. Ljudski život je poseban i nitko nema pravo uništiti ga - rekla je 17-godišnja Josephine Ida Zec koja je utjelovila lik Anuške.

Stara uljara savršeno je poslužila kao kulisa. Posljednja scena tjeranja djece u vlak koji ih vozi u smrt dočarao je zvuk pravog vlaka koji je prolazio iza pozornice. Zgradu je inače sagradila židovska obitelj koja je nestala tijekom II. svj. rata.

- Potrebno je što više ovakvih projekata, da se nikad ne zaboravi - rekao je dr. Ognjen Kraus.

Predstavu je pratila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić kao i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Nitko nije mogao sakriti emocije i suze kad se na kraju Branko Lustig digao s predsjednicom i gradonačelnikom kako bi simbolično srušili rekvizit s pozornice koji je predstavljao Auschwitz.

- Mislim da je sve dovoljno jasno kad 85 godišnji gospodin zaplače - rekao je na kraju filmski producent Branko Lustig koji je preživio strahote Auschwitza.     

Položili cvijeće 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, zajedno sa svojim posebnim savjetnikom za pitanja holokausta Brankom Lustigom, položila je u subotu cvijeće pod skulpturom Mojsija na židovskom groblju na Mirogoju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa