Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vrlo emotivno: Opera djece iz Auschwitza rasplakala publiku

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL 3

ZLO SE NE SMIJE PONOVITI: Nacisti su nakon prve izvedbe djecu i skladatelja poslali u Auschwitz. Zagrebačka praizvedba bila je u staroj Uljari

Svi su obavili fenomenalan posao, a sve smo to radili u spomen na one kojih više nema, u spomen na žrtve i strahote holokausta.

Rekao je to redatelj Krešimir Dolenčić nakon predstave “Brundibar” koja se održala u zagrebačkoj Prvoj tvornici ulja, u kojoj će nakon obnove biti smješten Centar za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust. Dječju operu napisao je češki kompozitor židovskog porijekla Hans Krasa, a prvi put je izvedena 1942. u sirotištu u tad okupiranoj Čehoslovačkoj. Kasnije je predstava izvedena još 55 puta, a posljednji put 1944. u koncentracijskom logoru Theresienstadt, kad su je snimili nacisti u propagandne svrhe. Svu djecu s prve izvedbe, redatelja i kompozitora ukrcali su u vlak i odvezli ih u Auschwitz gdje je većina završila u plinskoj komori.

U Hrvatskoj je izvedena prvi put sinoć, na Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Operu su izveli orkestar Zagrebačke filharmonije i Dječji operni zbor Zvjezdice, pod ravnanjem talijanskog maestra Michelangela Galeatija.

- Najvažnije je to što je publika shvatila poruku da se zlo ne smije ponoviti. Ljudski život je poseban i nitko nema pravo uništiti ga - rekla je 17-godišnja Josephine Ida Zec koja je utjelovila lik Anuške.

Stara uljara savršeno je poslužila kao kulisa. Posljednja scena tjeranja djece u vlak koji ih vozi u smrt dočarao je zvuk pravog vlaka koji je prolazio iza pozornice. Zgradu je inače sagradila židovska obitelj koja je nestala tijekom II. svj. rata.

- Potrebno je što više ovakvih projekata, da se nikad ne zaboravi - rekao je dr. Ognjen Kraus.

Predstavu je pratila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić kao i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Nitko nije mogao sakriti emocije i suze kad se na kraju Branko Lustig digao s predsjednicom i gradonačelnikom kako bi simbolično srušili rekvizit s pozornice koji je predstavljao Auschwitz.

- Mislim da je sve dovoljno jasno kad 85 godišnji gospodin zaplače - rekao je na kraju filmski producent Branko Lustig koji je preživio strahote Auschwitza.     

Položili cvijeće 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, zajedno sa svojim posebnim savjetnikom za pitanja holokausta Brankom Lustigom, položila je u subotu cvijeće pod skulpturom Mojsija na židovskom groblju na Mirogoju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.