Obavijesti

News

Komentari 54

Vrlo rijedak: Krivolovac ranio orla vrijednog 380.000 kuna

Vrlo rijedak: Krivolovac ranio orla vrijednog 380.000 kuna
4

Teško ozlijeđen: Ranjeni orao pronađen u nedjelju na otoku Pagu, izgleda, nikad više neće moći letjeti. Netko ga je pogodio sačmom i ozlijedio mu kljun, oko i krilo

VIDEO

Vrlo je loše. Ošamućen hicem, pao je na tlo i ozlijedio desno krilo. Oštećene su mu kosti ramenog zgloba, koje se vrlo teško ili nikako mogu dovesti u normalno stanje, rekao je Emilio Menđušić iz sokolarskog centra u Dubravi kraj Šibenika.

Kod njega je u nedjelju stigao šest godina stari i 4,5 kilograma težak suri orao, kojeg su hitno dovezli s Paga. Pregledom je utvrđeno da ptica vrlo vjerojatno više neće moći letjeti.

- To za nju znači sigurnu smrt. Konačni sud dat će veterinar, a onda će odlučiti o njegovoj eventualno eutanaziji - rekao je Menđušić koji je slučaj pucanja u pticu prijavio Inspekciji zaštite okoliša.

Riječ je o vrlo rijetkoj, zaštićenoj vrsti. Prema Menđušićevoj procjeni, u Hrvatskoj ima možda 15 jedinki. Problem s populacijom surog orla je u tome što spolno zreli postaju tek s pet godina. Podižu od jedno do tri mladunca. Ptica naraste jedan metar s rasponom krila većim od dva metra, a teži od 2,5 do 7 kilograma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za spašavanja ovog surog orla na Pagu vatrogasci su u neformalnom razgovoru rekli da ovakav primjerak, zbog njegove rijetkosti i lovnih vještina, na crnom tržištu postiže cijenu od 380.000 kuna. Međutim, Menđušić kaže da se ovakvu pticu sasvim legalno može dobiti i za nešto više od 20.000 kuna.

- O crnom tržištu može se samo špekulirati. No samo budala bi kupovala na crno - kaže.

U Europi se može legalno kupiti u deset uzgajališta

Ova vrsta je toliko zakonom zaštićena da, tko je kupi na crno, ne može ništa s njom. Ne bi je mogao pokazivati, ne bi je mogao koristiti za lov jer bi u svim prigodama morao imati dokumente, rekao je Menđušić. 

Ovo je već treći suri orao doveden u Sokolarski centar na liječenje. Jedan se zabio u zaštitnu ogradu autoceste i uspjeli su ga izliječiti. Drugog je krivolovac upucao u nogu i više nije sposoban za lov.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora