Obavijesti

News

Komentari 107

Vučić došao na Kosovo: Sretan sam, stvarno se divno osjećam

Posjet Kosovu bio je upitan nakon informacija da Priština namjerava spriječiti njegov obilazak vodoopskrbnog sustava Gazivode na sjeveru Kosova, strateškog resursa...

VIDEO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obilaskom brane Gazivode i Zubinog Potoka započeo je svoj kontroverzni dvodnevni posjet Kosovu. U večernjim satima sastat će se s političkim predstavnicima Srba.

- Sretan sam što sam ovdje, divno se osjećam - rekao je Vučić u Zubinom Potoku, gdje je obišao Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog križa.

- Ovo su objekti koji su izgrađeni novcem građana Srbije, a koristit će ga mladi ovog kraja, dodao je, javlja Blic

Priština htjela spriječiti posjet

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posjet Kosovu bio je upitan nakon informacija da Priština namjerava spriječiti njegov obilazak vodoopskrbnog sustava Gazivode na sjeveru Kosova, strateškog resursa i jedne od glavnih spornih točaka u pregovorima Beograda i Prištine.

Priština se, unatoč ranijoj zabrani, suglasila sa zahtjevom Beograda da Vučić posjeti Gazivode, i to na prijedlog SAD-a, izvijestili su beogradski mediji.

Prištinska glasila u subotu prenose tek tehničke informacije o Vučićevu posjetu, uz iznimku lista Koha Ditore koji navodi da se kosovska vlada ponizila, promijenivši stajalište i suglasivši se s agendom koju je nametnuo Beograd.

Prema izvješćima Radio-televizije Srbije, konvoj kosovske policije upućen je na granični prijelaz Brnjak preko kojeg će Vučić ući na Kosovo. 

Na putu do jezera Gazivode pojačane su policijske snage, a specijalne postrojbe s psima-tragačima provjeravale su prostor oko jezera.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kojeg oporba vidi kao jednog od "Vučićevih trbuhozboraca", ocijenio je "velikom diplomatskom pobjedom" činjenicu da će predsjednik Srbije, poslije jučerašnjeg burnog dana u Bruxellesu gdje se odbio sastati s kosovskim izaslanstvom, u subotu i nedjelju ipak posjetiti Kosovo i ohrabriti srpsku zajednicu uoči mogućeg povijesnog rješenja između Srba i Albanca.

Vučić je u petak navečer rekao kako nije "nikakav ovan na brvnu" i uvjeren je da posjet može proći mirno jer "incidenti nisu ni u interesu Albanaca".

Odbio sastanak s Thacijem

Zbog poruka Prištine da nije dobrodošao na Kosovo, Vučić se u petak u Bruxellesu odbio sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, pa je šefica europske diplomacije Federica Mogherini s njima razgovarala odvojeno i najavila novi krug pregovora za oko dva tjedna.

Pregovori u petak izazvali su znatno veće zanimanje od uobičajenog nakon što je ovoga ljeta u javnost plasirana ideja o mogućoj zamjeni teritorija, kao "povijesnom" rješenju sukoba između Srba i Albanaca.  

Vučić je zadnjih tjedana govorio o "razgraničenju" s Albancima, a Thaçi o razmjeni teritorija po kojoj bi Kosovu pripao dio juga Srbije većinski naseljen Albancima, a Srbiji sjever Kosova naseljen Srbima.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a