Obavijesti

News

Komentari 15

Vučić je otkazao Bruxelles i susrete s dužnosnicma SAD-a?

Posjet Americi nije bilateralni već je Vučić gost na prvom letu i tijekom boravka tamo trebao je održati bilateralne susrete s američkim dužnosnicima, ali je te susrete otkazao, navodi RTS

VIDEO

Srbijanski premijer i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić otkazao je posjet Bruxellesu 21. lipnja, kao i dogovorene bilateralne susrete s visokim američkim dužnosnicima u povodu odlaska u SAD 23. lipnja prvim izravnim letom Air Serbie na liniji Beograd - New York, objavio je u ponedjeljak list Politika pozivajući se na dobro obavještene izvore bliske premijeru.

"I posjet Bruxellesu i odlazak u SAD odavno su zakazani i detaljno isplanirani, tako da je otkazivanje putovanja u Bruxelles i susreta u New Yorku veliko iznenađenje, s potencijalno dalekosežnim političkim posljedicama", navodi Politika.

I srbijanska javna televizija objavila je vijesti o otkazivanju posjeta Bruxellesu i da se tijekom boravka u SAD Vučić ipak neće susreesti s američkim dužnosnicima..

"Posjet Americi nije bilateralni već je Vučić gost na prvom letu i tijekom boravka tamo trebao je održati bilateralne susrete s američkim dužnosnicima, ali je te susrete otkazao", navodi RTS pozivajući se na izvore u vladi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Politika piše da u subotu nije uspjela od Vučića ili ljudi iz njegova ureda dobiti potvrdu tih informacija.

"U odsustvu takve potvrde, krajnje je nezahvalno spekulirati o razlozima odustajanja od važnih susreta s čelnicima EU i SAD-a", navodi Politika, naglašavajući da se "sve zbiva u krajnje delikatnom političkom trenutku, poslije izvanrednih parlamentarnih izbora i dok zemlja još nema vladu, a javnost čak ni jasnu predstavu o tome koje će točno stranke ući u sastav nove vlade".

Prema informacijama Politike, Vučić je odluku o otkazivanju puta u Bruxelles i ranije ugovorenih susreta s visokim zapadnim dužnosnicima donio tijekom vikenda "poslije telefonskih kontakata s najvišim predstavnicima EUropske unije".

"Tijekom tih pristojnih, ali i krajnje suzdržanih razgovora, zapadni sugovornici obavješteni su da Vučić neće ići u Bruxelles sve dok se ne formira vlada Srbije, ma tko da je formira", navodi Politika.

Vučić je ranije najavio da će vlada biti formirana prije 16. lipnja i posjeta kineskog predsjednika Xi Jipinga, ali je u međuvremenu taj rok pomaknuo kako se proces formiranja vlade ne bi podudario s posjetom visokog gosta iz Kine. Potvrdio je da će vlada svakako biti formirana u prvoj trećini zakonskog roka koji teče od prošlog tjedna, kad je konstiutuiran parlament Srbije.

Istodobno, iz Vučićeva ureda je za ponedjeljak poslijepodne najavljen njegov zajednički sastanak s američkim veleposlanikom Kylom Scottom i šefom  Misije EU-a u Srbiji, britanskim diplomatom Michaelom Davenportom.

U najavi nisu nevedene teme razgovora, ali sastanak se održava nekoliko dana pošto je Europska komisija odbacila navode provladinog tablioda Informer da su veleposlanici Scott i Davenport navodni pokrovitelji zavjere protiv vlade i Vučića.

Informer je Scotta i Davenporta optužio da su umiješani u pokušaj radikalizacije prosvjeda zbog smjena u Radio-televiziji Vojvodine i zbog neovlaštenog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, dijelu grada uz desnu obalu Save gdje je planiran projekt Beograd na vodi, koji je vlada u Beogradu proglasila projektom nacionalnog značaja i javnog interesa.

Beograd na vodi zajednički je projekt s tvrtkom za nekretnine iz Abu Dhabija, vrijedan više od tri milijarde dolara, a od samog početka prate ga kontroverze i dovodi se u pitanje njegova transparentnost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina