Obavijesti

News

Komentari 20

Vučić najavio odlučan i ozbiljan odgovor na platformu Prištine

Platforma za dijalog, usvojena jučer u Skupštini Kosova, "u biti je odluka Prištine da prekine dijalog s Beogradom", a stajalište Srbije bit će "odlučno,  ozbiljno, odgovorno i čvrsto", rekao je Aleksandar Vučić

VIDEO

Odgovor Beograda na pregovaračku platformu Prištine o nastavku dijaloga bit će "odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst" poručili su u petak najviši državni dužnosnici poslije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i susreta s podtajnikom za politička pitanja Sjedinjenih Američkih Država Davidom Haleom.

Platforma za dijalog, usvojena jučer u Skupštini Kosova, "u biti je odluka Prištine da prekine dijalog s Beogradom", a stajalište Srbije bit će "odlučno,  ozbiljno, odgovorno i čvrsto", rekao je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji se jutros sastao s Haleom, prije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Sjednica Vijeća zakazana je sinoć u povodu Platforme za pregovore koju je parlament Kosova usvojio u četvrtak, uz dvije ključne točke koje podrazumijevaju uzajamno priznanje i članstvo Kosova u UN te ukidanje Rezolucije 1244 iz 1999. godine kojom je, dolaskom KFOR-a na Kosovo, Srbiji jamčen teritorijalni integritet.

 Vučić je na sastanku s Haleom kazao da je "odavno upozoravao visoku predstavnicu EU (Federicu) Mogherini i njezin tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromisno rješenje", navedeno je u priopćenju iz njegova ureda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Samim tim, platforma je protiv dijaloga, "poglavito uz  tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne pristojbe na robu iz središnje Srbije", ocijenjeno je u priopćenju.

 Vučić je Haleu rekao da će "država Srbija u  relativno kratkom roku donijeti mjere kojima će reagirati na neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje pristojbi i odluku Prištine o prekidu svakog dijaloga s Beogradom".

Nakon jutrošnjeg sastanka s Vučićem Hale i veleposlanstvo SAD poručili su na društvenim mrežama kako "budući prosperitet Srbije ovisi o postizanju napretka u odnosima s Prištinom", uz ocjenu da "ponovo pokretanje dijaloga nije lak zadatak".

Na Twitteru veleposlanstva SAD objavljeno je da Sjedinjene Države "pozivaju na ukidanje pristojbi, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga". "Podtajnik Hale u razgovoru s predsjednikom (Srbije) naglašava da SAD cijene partnerstvo sa Srbijom i žele izgraditi još snažnije odnose", objavilo je veleposlanstvo.

David Hale sastat će se danas i s premijerkom Anom Brnabić, a potom putuje u Prištinu.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem Europske unije, veće mjesecima je u zastoju, a tenzije su dodatno narasle nakon što je Priština u studenom 2018. jednostrano uvela pristojbe na robu iz Srbije od 100 posto, u znak odmazde na diplomatsku kampanju kojom se Kosovu onemogućava prijem u Interpol, UNESCO i druge međunarodne organizacije.

Istovremeno, Srbija lobira među članicama UN-a da povuku priznanje neovisnosti Kosova, što je dosad, prema tvrdnjama Beograda, učinilo 13 država.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je početkom veljače da od 193 zemlje članice UN-a, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, a da od 102 preostale države, postoji nekoliko zemalja koje, iako su Kosovo priznale, u međunarodnim forumima ne glasuju za Prištinu.

Beograd uvjetuje povratak za pregovarački stol ukidanjem pristojbi i inzistira da se kompromis s Kosovom ne može postići maksimalističkim zahtjevima Prištine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor