Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vučić o spomeniku Bratiću: 'Pa Hrvatska ima Budakove ulice!'

None Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je u Ženevi rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku, komentirajući podizanje spomen ploče u Novom Sadu generalu bivše JNA Mladenu Bratiću

Otkrivanje te spomen ploče zapovjedniku napada postrojbi bivše JNA na Vukovar u Hrvatskoj je, ali i civilnom sektoru Srbije, ocijenjeno "neprihvatljivim i neshvatljivim" te "ruganjem žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina".

- Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka, rekao je Vučić. 

VUKOVARSKI HDZ: Spomenik generalu JNA šamar za svaku od žrtava u Vukovaru

Premijer Andrej Plenković mu je odgovorio da će Hrvatska zbog otkrivanja ploče Bratiću uputiti prosvjednu notu Srbiji. 

Ranije je potez Srbije osudio hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

- Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide, rekao je Grlić Radman novinarima u Rijeci.

RUGAJU SE ŽRTVAMA Sramota! Vodio je tenkove na Vukovar, sad mu dižu spomenik

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina opisala je otkrivanje spomen ploče kao „ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina“, prenio je u četvrtak novosadski portal „021.rs“.

Kako se navodi u njihovu priopćenju, „Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".

Komentari (317)
  • Išao je u tuđu zemlju,rušio tuđu kuću,crkvu,bolnicu,školu,vrtić,ubijao nedužne civile,djecu, pa poginuo... umjesto da ga se srame,oni mu podižu spomen ploče...sramota

    8. 11. 2019,   14:46
  • Budak nije bio u Srbiji, za razliku od Bratića! Mladen Bratić je poginuo u HRVATSKOM Borovom Naselju a slike Vukovara najbolje pokazuju kakvom je zločinačkom stroju pripadao!

    8. 11. 2019,   14:42
  • Srbija je izolirana od cijelog svijeta. Ostaje im se samo baviti ovim i krezuboj sirotinji puniti glave.

    8. 11. 2019,   15:26