Obavijesti

News

Komentari 239

Vučić je odlučio: Srbija dobiva gay premijerku Anu Brnabić

Sastav vlade bit će poznat idućih dana, a Brnabić će ulogu premijerke svečano preuzeti 23. lipnja. Brnabić će biti prva žena i prva deklarirana LGBT osoba na čelu srpske vlade...

VIDEO

Dosadašnja ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić bit će mandatarka za sastav nove Vlade Srbije, priopćio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Sastav nove vlade bit će poznat idućih dana, a Brnabić će ulogu premijerke svečano preuzeti 23. lipnja. 

- Želim se zahvaliti Vučiću na ukazanom ogromnom povjerenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme s nesmanjenim žarom i snagom. Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ako me Skupština izglasa, Vladu voditi savjesno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i s ljubavlju. Svjesna sam odgovornosti koju preuzimam jer trebam naslijediti pravog lidera, kao i obveza prema građanima koji žele rezultate rada Vlade osjetiti kroz bolju kvalitetu života - izjavila je Brnabić za Blic.

Brnabić, inače porijeklom iz Hrvatske, bit će prva žena i prva deklarirana LGBT osoba na čelu Vlade Srbije. 

- Tu odluku nije bilo lako donijeti, ali je donesena sukladno interesima i ciljevima Republike Srbije, s idejom da radom i idejama donosimo dobre rezultate za našu zemlju i njezine građane, rekao je Aleksandar Vučić.

Iako Vučić nije pripadnik liberalne struje, čini se da mu to što je Brnabić lezbijka nimalo ne smeta:

- Baš me briga, to je njeno pravo, mene zanima njen rezultat. Ako mi možete izvući nešto loše iz njene biografije, u njoj nema mrlja, to je žena koja je mnogo učinila za sve nas i jako se radujem našem zajedničkom radu. Ona ima izvanrednu energiju, a mene samo zanima što će biti njen rezultat u teškom poslu koji je pred njom, rekao je Vučić prošloga ljeta, uoči imenovanja Brnabić ministricom državne uprave i lokalne samouprave. 

Vučić ju je hvalio

Ana Brnabić je postala ministrica državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka osoba u kolovozu 2016., a kao donedavni premijer Vučić je dosad više puta pohvalio njezine rezultate.

Brnabić, podrijetlom s Krka, rođena je 1975. godine u Beogradu, a njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pozornost u regiji i svijetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

Njezinu imenovanju za predsjednicu vlade upravo se zbog toga protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njezina imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke.

Brnabić je završila Petu beogradsku gimnaziju 1994., a na sveučilištu Northwood u Michiganu završila je 1998. studij poslovne administracije, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa sveučilišta Hull u Engleskoj, navodi se u njezinom službenom životopisu.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za razne američke konzultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave, koje je financirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom razdoblju navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od siječnja 2013.  i kao njezina direktorica.

'Moramo popraviti sliku o sebi'

Objašnjavajući svoju odluku, Vučić je rekao kako je uvjeren da će će Brnabić "pridonijeti jačanju ugleda Srbije i na Zapadu i na istoku, u eurointegracijama, odnosima s Ruskom Federacijom, Kinom, s arapskim zemljama, ali i svim drugim državama u svijetu i regiji".

"Srbija mora još više popraviti sliku o sebi, a svoju neovisnost i svoju suverenost ne treba nikome dokazivati, ali mislim da Srbija zaslužuje još bolje mjesto u svijetu", rekao je Vučić.

On je najavio da vladu Srbije "očekuje jačanje odgovornosti kako bi se sačuvala disciplina u trošenju novca, reforme donijele rezultat, a građani boljitak osjetili kroz povećanje plaća u javnom sektoru i kroz povećanje mirovina".

Budući šef vlade, kako je naglasio Vučić, mora pridonijeti daljnjem smanjenju nezaposlenosti, jer je već s 25 posto pala na između 13,5 i 15 posto, a cilj je nezaposlenost spustiti ispod 10 posto.

Nova vlada bi trebala biti formirana prije 23. lipnja, za kada je zakazana ceremonija inauguracije Aleksandra Vučića za srbijanskog predsjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 239
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu