Obavijesti

News

Komentari 167

'Vučićeve riječi su za osudu i s Pupovcem treba porazgovarati'

'Vučićeve riječi su za osudu i s Pupovcem treba porazgovarati'
1

Na pitanje hoće li na to reagirati i HDZ jer je na tom skupu u Srbiji nazočio i Milorad Pupovac koji je dio vladajuće većine, Bačić smatra potrebnim obaviti razgovor s Pupovcem

VIDEO

Ministri Lovro Kuščević, Damir Krstičević i Tomo Medved odbacili su izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je usporedio Hrvatsku s Hitlrovom Njemačkom, istaknuvši da je Oluja bila kruna pravednog i obrambenog rata te da se mora suočiti s povijesnom činjenicom da je velikosprska politika uz pomoć jugoslavenske armije izvršila agresiju na Hrvatsku.

'Oluja je motivirana mržnjom prema Srbima, to je pogrom'

Ministar uprave Lovro Kuščević poručio je da je Domovinski rat bio pravedni obrambeni rat na kojem je stvorena Republika Hrvatska i da se svi moraju pomiriti s time. "To je jedan od preduvjeta za nastavak bolje suradnje", rekao je Kuščević.

Komentirajući nazočnost predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca na jučerašnjoj obljetnici gdje je Vučić to izjavio, Kuščević je rekao kako se iskreno nada da će i Pupovac i svi ostali shvatiti veličinu ovog današnjeg dana.

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da "mi rat nismo započeli, mi smo se branili i kasnije oslobodili Hrvatsku, stvorili vojsku i policiju koja je bila u stanju izvesti tako jaku 'Oluju'".

"Vidimo da je Oluja kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu, Oluja je simbol vojničkog uspjeha i junaštva i Domovinski rat je nešto je najbolje, ujedinio nas je i pokazao da kad smo zajedno, kad imamo zajednički cilj, nema toga što ne možemo napraviti", rekao je Krstičević. 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je za Vučićevu izjavu kao i slične kritike proteklih godina da je "to već nažalost praksa od njih".

"Činjenica je da će se oni morati suočiti s povijesnim činjenicama da je veliokosrpska politika uz pomoć jugoslavenske armije izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, koja je imala potpuno legitimno pravo provesti sve svoje oslobodilačke operacije kao i Oluju kao krunu svih bitaka", rekao je Medved.

Vučić je u subotu, uz niz optužbi na račun Hrvatske, Domovinskog rata i Oluje, izjavio i kako je "Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba". Oluju je nazvao pogromom motiviranim mržnjom prema Srbima te je rekao da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.

Bernardić: Zbog takve retorike i Srbi iz Srbije masovno iseljavaju

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u nedjelju kako izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ne doprinose uspostavi i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, dok predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić smatra kako je važno i da Milorad Pupovac iskaže svoj stav o toj Vučićevoj izjavi.

Vučićeve izjave ne doprinose uspostavi i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, rekao je Bernardić novinarima u Kninu na obilježavanju 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" upitan za komentar o Vučićevim u kojima je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom. 

Dodao je kako ga u tim izjavama najviše brine to što te izjave ni na koji način ne pomažu ni Srbima u Srbiji koji sve više i masovnije iseljavaju iz te zemlje. Smatra kako nacionalistička retorika ima za cilj samo jednu stvar - da diže nacionalne tenzije dok u isto vrijeme Hrvati i hrvatski građani iseljavaju iz Hrvatske kao i Srbi iz Srbije.

"Njegove izjave sasvim sigurno neće pomoći ni stabilizaciji, ali i ono što je najvažnije ni ostajanju ljudi u njegovoj zemlji", kazao je Bernardić. 

Na pitanje bi li trebao na te izjave reagirati i premijer Andrej Plenković jer je na tom skupu na kojem je govorio Vučić nazočio i Milorad Pupovac koji je dio vladajuće većine, Bernardić je odgovorio kako to treba pitati vladajuću većinu.

Napominjući kako vladajući imaju svoju agendu, a Vlada ovisi i o glasovima nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, rekao je kako se SDP zalaže da se ne dira u Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina. Smatra i kako za sve oko toga treba pitati vladajuće. 

Vučić je, u subotu navečer u Bačkoj Palanci na središnjem komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe, rekao da je "Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba".

Bačić: Važno je da Pupovac iskaže svoj stav o Vučićevoj izjavi koja zaslužuje svaku osudu 

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Branko Bačić, upitan o Vučićevim izjavama, rekao je kako te izjave najprije govore o njemu (Vučiću) te stilu i načinu vođenja Srbije, što ne pridonosi dobrim odnosima između Hrvatske i Srbije. Istaknuo je kako je ta izjava povijesna laž, a Hrvati su imali pravo osloboditi veliki dio zemlje pri čemu "smo vodili računa i o našim sugrađanima, pripadnicima srpske zajednice".

"Bilo kakvo povezivanje hrvatskog obrambenog, oslobodilačkog i pravednog rata sa bilo kojim agresorskim ratom je povijesna laž i nije istina. To zaslužuje osudu", kazao je.

Na pitanje hoće li na to reagirati i HDZ jer je na tom skupu nazočio i Pupovac koji je dio vladajuće većine, Bačić smatra potrebnim obaviti razgovor s Pupovcem jer nije dobro da se na takvim događanjima, kada se hrvatski Domovinski rat kvalificira takvim ocjenama, ne čuje i Pupovčev glas koji se o tome treba jasno odrediti.

"Važnije je bilo da Pupovac iskaže svoj stav o takvoj izjavi predsjednika Republike Srbije jer ćemo na taj način najviše doprinjeti našim međusobnim odnosima i povjerenju u Hrvatskoj. To zaslužuje svaku osudu", istaknuo je Bačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk