Obavijesti

News

Komentari 237

Vučiću 'razumljivo' što su se Srbi prije 30 godina pobunili

Vučiću 'razumljivo' što su se Srbi prije 30 godina pobunili
1

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

VIDEO

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u srijedu dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene Zvezde.

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu kaznenu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

Vučić je televiziji "Pink“ izjavio da su napadi "strašni" i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti.

- I dan danas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu, rekao je Vučić. "Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji", dodao je, prenosi Tanjug.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po njegovim riječima, nevjerojatno je da Hrvatska u 21. stoljeću nema bolji odgovor na takve napade osim priče o velikosrpskoj agresiji, referirajući se na raspravu u Hrvatskoj oko navodnog dogovora Vučića s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović da ne koristi taj izraz.

- Fasciniran sam potrebom hrvatskih dužnosnika da pet milijuna puta ponavljaju floskule o velikosrpskoj agresiji. Ništa ih ne razumijem, jer kada bismo govorili o međusobnim žrtvama to je neusporedivo, kako iz Prvog, tako osobito iz Drugog svjetskog rata. Da govorimo svakog dana o genocidu u Jasenovcu, zločinu u Glini i drugim mjestima nije korisno, smatra Vučić.

Hrvatski mediji su ovoga tjedna objavili, a Vučić potvrdio da je od hrvatske kolegice tražio da ne koristi izraz velikosrpska agresija. 

Tjednik Nacional objavio je navodnu prepisku između hrvatske predsjednice i njezina bivšeg savjetnika Mate Radeljića u kojoj, tvrdi se, postoji i mail u kojem piše da ju je Vučić zamolio da više ne koristi izraz velikosrpska agresija.

Te je navode kasnije je potvrdio Vučić i dodao da je Grabar Kitarović od njega zauzvrat tražila da se jače angažira na problemu nestalih u ratu u Hrvatskoj 1990-tih.

Hrvatska predsjednica zasad nije komentirala te navode ni napade na lokalne Srbe kod Knina.

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 237
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina