Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vukovarski ZOO: Netko mazi mace, ali ja više volim zmije

None Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Vjekoslav je sinu Teu nabavio zmiju. Odmah mu se svidjela. Danas imaju kraljevske pitone, boe, ali i varane, iguane. Obitelj, osim zmija, ima još i pse koji se sa zmijama jako dobro slažu

Vjekoslav Stefankov (46) prvu je zmiju nabavio kako bi pokušao pomoći sinu koji ima dijagnozu djeteta s posebnim potrebama i poremećaj pažnje.

Danas u svojem domu u Vukovaru imaju blood pitone, kraljevskog pitona, harisonije te par boi contruktor imperator, koje su zapravo najveće i najopasnije zmije koje ima. Osim toga, ima i par timon lepidus, odnosno stepskih varana, par iguana i par patuljastih bradatih agama.

- Za sve imam odgovarajuće certifikate da su to zmije uzgojene u zatočeništvu. One su nam isključivo kućni ljubimci. Držimo ih u terarijima u dnevnoj sobi, u temperaturi koja im odgovara - kaže Vjekoslav koji zmije kao kućne ljubimce ima već pet godina. Dodaje da je prva zmija koju je nabavio bila boa contruktor i odmah se svidjela njegovu sinu Teu.

- Nije imao strah prema zmiji, kao većina ljudi, mogao ju je dirati jer je bila bezopasna. Počeo je učiti sve o zmijama, hranio je, mazio i ona se kao životinja za njegovu dijagnozu pokazala idealna. S vremenom sam mu kupio još neke pa su tako zmije postale njegov hobi. Kad god je sa zmijama, on je miran, koncentriran, kod kuće s njim nema nikakvih problema. On ih vodi i na izložbe te je na njih vrlo ponosan - rekao je Vjekoslav. Obitelj, osim zmija, ima još i pse koji se sa zmijama jako dobro slažu. Ljeti ih, kaže Vjekoslav, sve zajedno pusti kraj bazena u kojemu se mogu osvježiti i družiti. Priznaje i da njegove zmije nikad nikog nisu ugrizle.

- Treba biti malo pažljiviji prilikom hranjenja jer zmija može zamijeniti ruku za plijen pa ugristi, ali ništa se ne dogodi ni nakon ugriza jer to nisu otrovnice - kaže Vjekoslav dodajući kako većina njegovih zmija jede mrtav, zamrznuti plijen, uglavnom miševe i štakore, no boa je razmažena i voli žive životinjice na pladnju, a poslastica su joj prepelice.

Tema: Hrvatska

Komentari (3)
  • zmijugaloma

    27. 9. 2018,   17:34
  • Svaka budala ima svoje veselje!

    27. 9. 2018,   17:15