Obavijesti

News

Komentari 95

'Vukovi su nam zaklali čak 500 ždrjebadi, gori su od medvjeda'

'Vukovi su nam zaklali čak 500 ždrjebadi, gori su od medvjeda'
3

Strah nas je. Svake godine je sve gore. Ne pomažu ni ograde oko pašnjaka. Bojimo se konje puštati na ispašu, više ne znamo kako zaštititi blago. Srce me boli gledati strvine, kažu stanovnici...

VIDEO

Od sedamdesetak ždrjebadi, koliko sam ih imao ove sezone, na životu je ostalo tek njih petnaest. U zadnja tri mjeseca vukovi su mi zaklali pedeset.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:47

Priča nam zabrinuto Anđelko Mataija (44) iz Batera ponad Novog Vinodolskog, koji je već četvrta generacija u obitelji u kojoj su se njegov pradjed, djed i otac bavili konjogojstvom. Kaže da svakih par dana nailaze na rastrgane strvine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zadnju sam našao prije par dana kada sam u pola šest izašao iz kuće i na udaljenosti od pedesetak metara ugledao tri vuka kako se slade ulovom. Ima ih svugdje, spuštaju se i do samog srca Ledenica. Što je najgore, uopće nas se ne boje i ne može ih se potjerati ni vikom ni kamenom. Da se razumijemo, meni je vuka žao, al ovako više ne ide, i razmišljam o prodaji svih konja koje imam - kazuje nam očajni Anđelko. Pokazuje nam pašnjake na kojima se vide mnogi konji i kobile, ali tek tu i tamo poneko ždrijebe.

'Vukovi su nam u godinu dana ubili 500 ždrjebadi. Očajni smo'
'Vukovi su nam u godinu dana ubili  500 ždrjebadi. Očajni smo'

- Strah nas je. Svake godine je sve gore. Ne pomažu ni ograde oko pašnjaka. Bojimo se konje puštati na ispašu, više ne znamo kako zaštititi blago. Srce me boli gledati strvine. Od deset kobila ne ostane ni jedno ždrijebe - ogorčena je susjeda Milena Stilin (65). Ni medvjed ni čagalj više nisu toliki problemi kao što je to vuk, kojemu se, tvrde, u posljednjih šest godina, otkad je bio zadnji odstrjel, populacija udvostručila. U posljednjem izvješću Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) u Hrvatskoj je između 126 do 186 jedinki vuka. Predsjednik Konjogojske udruge Primorac, Mijat Jovanović, tvrdi da je samo u Vinodolskom zaleđu i podnožju Male Kapele u 2017. zaklano oko 500 ždrebadi, što je šteta od 1,5 milijuna kuna.

U Ministarstva za zaštitu okoliša u posljednjih osam godina evidentirano je čak 11.557 napada ove strogo zaštićene zvijeri.

- Jedno ždrijebe vrijedi najmanje 3000 kuna uzmemo li u obzir da se kila njegovog mesa u Italiji, gdje uglavnom ide sve što je proizvedeno, prodaje po 20 kuna, a prosječna težina mu je tristotinjak kilograma. Ako se ono ostavi za rasplod vrijedi i više. Što se tiče Vinodolskog zaleđa tamo imamo prijavljeno da fali 500-tinjak ždrjebadi zahvaljujući vuku i medvjedu. Problem je u tome što je resorno ministarstvo neiskoordinirano i neposloženo i novim zakonom ne štiti proizvođača. Rješenje bi bilo ili vuka svesti na normalnu populaciju ili pravedno obeštetiti uzgajivače - smatraju u SSUUHH (Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka) - zaključuje Jovanović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21