Obavijesti

News

Komentari 7

Vuković nakon 10 godina bitke oslobođen za ubojstvo majke...

Vuković nakon 10 godina bitke oslobođen za ubojstvo majke...
1

Dvaput je bio osuđen na po 15 godina zatvora, treći put oslobođen, no sva ta suđenja vraćena su na početak, a iz četvrtog je pokušaja pravomoćno oslobođen za majčinu smrt 2010.

VIDEO

Splitski pomorac Damir Vuković (55) pravomoćno je oslobođen krivnje za ubojstvo svoje majke Ane Vuković (74) u siječnju 2010. u stanu njene sestre u Vinkovačkoj ulici, gdje su ženu našli mrtvu s dva hica u grudi.

Na sjednici 17. prosinca Vrhovni je sud potvrdio oslobađajuću presudu koju je donijelo vijeće splitskog Županijskog suda u listopadu 2018., piše Slobodna Dalmacija.

Vuković je dvaput osuđen na po 15 godina zatvora, no oba puta sud više razine ukinuo je presudu i vraćao proces pred druga sudska vijeća. Oslobađajuća presuda iz trećeg je suđenja, pak, ukinuta iz proceduralnih razloga.

Nitko nije odgovoran za ubojstvo?

Zločin se dogodio koncem siječnja 2010. godine i kako sada stoje stvari, nema odgovornih za ubojstvo tada 74-godišnje Ane Vuković. Nesretna žena je pronađena u stanu u Vinkovačkoj ulici u Splitu, kojeg je povremeno dolazila prozračiti. Ubijena je u kupatilu, s dva hica u grudi, a na tijelu su pronađeni i tragovi dva udarca u glavu. Pronađena je u kadi, presavijena i razodjevena ispod pojasa, vjerojatno kako bi ubojica usmjerio istragu na seksualni delikt.

No, kako je jedino obitelj znala za kretanja Ane Vuković tog dana, sumnja je pala na sina Damira Vukovića, a kao motiv tužiteljstvu se ukazao ugovor o doživotnom uzdržavanju između njih dvoje, po kojem bi nakon njene smrti Damiru pripao stan. Pa je to htio ubrzati, smatrali su na Županijskom državnom odvjetništvu. 

Sudac Prvan je pak donio oslobađajuću presudu zbog – nedostatka dokaza. Preciznije, kako je kazao u obrazloženju odluke, "nije potpuno izvjesno i s potpunom sigurnošću utvrđeno da je upravo optuženi ubio majku".

Čestice na odjeći neusporedive

Potom je lijepo pojasnio ključne dokaze tužiteljstva koji nisu bili dovoljno dobri da bi se Vuković poslao na robiju, a koji je tijekom postupka u pritvoru proveo tri i pol godine. 

U stanu su pronađena dva otiska Damira Vukovića. Međutim, vještaci nisu mogli odrediti starost traga dlana, a optuženi je kazao kako je mjesec dana prije zločina u stanu mijenjao vodomjer. Tako je taj dokaz ostao "labav", dok su na njegovoj odjeći pronađene trokomponentne čestice, kolokvijalno zvane barutne čestice. I na odjeći nesretne žene su pronađene trokomponentne čestice, no iz Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić nisu ih mogli usporediti.

Ukratko, nije potvrđeno da su pronađene čestice od ispaljenja iz istog oružja. Kako se Vuković branio da je bio blizu postrojbe za ispaljenje počasnog plotuna na sahrani svog prijatelja iz rata, također koji dan prije ubojstva, sud je pokušao provjeriti i tu mogućnost, no u HRM-u nisu uspjeli nabaviti identične metke za komparaciju... 

Imao je alibi

Ključnim se za oslobađajuću presudu pokazao vremenski okvir.

Prema optužnici, Ana Vuković je ubijena u 10 sati i 53 minute. Tijekom suđenja se utvrdilo da je u 10,42 bila na bankomatu (snimljena je nadzornom kamerom), a rekonstrukcijom je utvrđeno da do stana nije mogla doći za manje od 14 minuta. Dodatno, svratila je na tržnicu, potom je morala otvoriti prozore u stanu te konačno i otvoriti vrata svom egzekutoru, jer ulazna vrata nisu bila provaljena.

Sve je to elaborirao sudac Prvan u obrazloženju, dodajući kako je najvjerojatnije nesretna žena ubijena u intervalu između 11,15 i 11,45 sati, jer je u podne trebala otići na ručak kod drugog sina. Upravo u tom periodu Damira Vukovića svjedoci smještaju na splitska Brda, kvart vožnjom udaljen nekih desetak minuta od mjesta zločina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...