Obavijesti

News

Komentari 21

Vukšić: Vlada povlači građane za nos, ovdje nema štednje

Vukšić: Vlada povlači građane za nos, ovdje nema štednje
7

Štednja i spajanje agencija jedna je od tema o kojoj je oporba raspravljala u Saboru. Kažu da je Vlada u mini reformu agencija krenula tek nakon packe iz Bruxellesa

VIDEO

Štednja i spajanje u agencijama jedna je od tema o kojoj su u Saboru progovorili oporbeni zastupnici, napominjući da je Vlada krenula u mini reformu agencija nakon packe iz Bruxellesa koji su rekli - "morate rezati". 

Nezavisni ljevičar Branko Vukšić podsjetio je da je u Saboru minimalno 50 puta govorio da agencije treba smanjiti i da nitko neće ni primijetiti ako ih se pola ukine. Tada ga se prozivalo za populizam te je pozvao Vladu da mu ne preuzima tu etiketu. Vukšić je ustvrdio da agencije služe za uhljebljivanje nesposobnih stranačkih ljudi.

'Vlada ne radi svoj posao'

- Po stoti put ovdje ponavljamo Agencija koja se zove za regulaciju tržišta i željezničkih usluga, koja je spojena HAKOM-u, dobila je sedam predmeta u jednoj godini. Za pet se proglasila nenadležnim, dva nije uspjela riješiti. I što je s njom? Pripojena je, šef te Agencije je dobio nagradu i sada je u javnim nabavama opet šef. Pa što to mi radimo? Zbog čega povlačimo za nos građane? Ovo što se radi je ismijavanje građana, a ne štednja. Vlada ne radi svoj posaoPremijer je trebao smijeniti ministre koji nisu napravili reda u agencijama u kojima su oni nadležni - poručio je. 

'Troši se na sve strane'

Vukšić je podsjetio da je premijer Milanović rekao da mu ne pada na pamet raditi reformu javne uprave i lokalne  samouprave. Naveo je da 556 jedinica lokalne samouprave nema niti jedna država u svijetu iste veličine i snage kao Hrvatska. 

- Mi smo rekorderi. Troši se na sve strane. Zbog čega? Zato da bi se ulagivalo glasačima. Tek kada Bruxelles kaže  lokalna samouprava tada će se rezati ne pitajući što treba rezati, što ne treba - uvjeren je Vukšić. 

'Zna li premijer koje sve agencije imamo i što rade'

Boru Grubišića (HDSSB) zanima zna li premijer koje sve agencije imamo te koja je svrha njihovog postojanja?

- Imamo Agenciju za vodne putove iako Sava nije plovna dalje od Slavonskog Broda za brodove dubljeg gaza. Što radi ta  agencija? Ima 27 zaposlenih. Imamo i Poslovno-inovacijsku agenciju pa me zanima što je ona inovirala? Voljeli bi mi u Saboru znati što te agencije rade, koji su njihovi rezultati, koliko su novaca proizveli i donijeli dobiti RH osim što su samo potrošači proračuna. To nas zanima. Da vidimo rezultate ili su one samo mjesto za uhljebljivanje podobnih u kojima se mijenjanju ravnatelji kako se mijenjaju Vlade - izjavio je Grubišić. 

Nije istina da ta poduzeća posluju sjajno'

O deficitu je u Saboru progovorio Ivan Šuker (HDZ). Napomenuo je da već pola godine upozoravaju da je deficit lani iznosio gotovo 19 milijardi kuna te podaci Zavoda za statistiku za njega nije ništa novo. Vladine najave štednje u agencijama za njega su smiješne te podsjeća da su vladajući digli plaće ravnateljima agencija i zavoda, a sad govore da su one previsoke. Osim toga ministar smjenjuje čelnika agencije zato što se neće preseliti u poslovni prostor gdje je najamnina veća od 11 eura. Osvrnuo se i na tvrdnje premijera Milanovića da je situacija u javnim poduzećima danas bolja nego ikada. 

- To je u najmanju ruku smiješno. Ne zaboravimo da je HEP povećao cijenu struje za 25% s obrazloženjem da će se ti novci koristiti za novi investicijski zamah kojeg nema nego Vlada tim i novcem od povećanja poreza krpa proračun. To je istina. Nije istina da ta poduzeća posluju sjajno. Rezultat dobiti javnih poduzeća je isključivo povećanje cijena. Pogledajte cijenu plina, 35 posto je otišla gore. Promijenite metodologiju izračuna temeljem čega fakturirate građanima i kažete da je kubik plina pojeftinio, međutim građani više ne plaćaju kubike. Građani plaćaju isporučenu toplinsku energiju. Mi postajemo država pogrešne metodologije jer kad pogriješite u politici, kad pogriješite u svojim procjenama onda kažete da je kriva metodologija - poručio je Šuker. 

'Došli smo do dna radničkih prava'

Nansi Tireli (Laburisti) progovorila je o "nakaradnoj praksi koja se odvija u tvornici Puris" u Sv. Petru u Šumi gdje si je poslodavac uzeo za pravo radnike staviti na detektor laži kako bi utvrdio da li su lojalni poduzeću dok mu istovremeno radnici rade za prosječnu plaću od 2771 kunu mjesečno.

- Ova praksa pokazuje da smo uistinu došli do samog dna radničkih prava i do samog dna čuvanja i ono malo dostojanstva što je radniku još ostalo. Ovakvi slučajevi tjeraju nas da ozbiljno razmislimo kakve zakone donosimo i koliko uistinu Zakonom o radu kvalitetno štitimo svakog građanina - rekla je Tireli. 

Od Vlade je zatražila da hitno predloži Zakon o mobingu jer sada dolazimo do apsurdne situacije a to je da sve ono što nije zabranjeno, znači da je dozvoljeno.

'Predložite akte'

Predsjednik Sabora Josip Leko  pozvao je zastupnike koji su tražili stanku da o svim temama o kojima su tražili stanku predlože akte. 

- Oporba ima i to radi čak i više nego što je Poslovnikom predviđeno, kritizira i nadzire Vladu i poziciju što je u redu, tu mi je zadovoljstvo, ali morali bi od toga imati korist hrvatski građani pa predložite akte o temama koje ste ovdje navodili kao stajališta kluba - poručio je. 

'Vladi bih preporučio da više ništa ne planira'

Na najavu premijera Zorana Milanovića da Vlada nastavlja s planom B za monetizaciju, Davorin Mlakar (HDZ) vladajućima je kratko poručio: 

- Vladi bih preporučio da više ništa ne planira, jer sve što je planirala uglavnom je promašila. Najbolje bi bilo razumjeti bilo hrvatske javnosti, a to je da svoje vlastite resurse trebamo zadržati u svom vlasništvu - rekao je.

Odluku Ustavnog suda koji je zabranio referendum o monetizaciji koji je predložila inicijativa "Ne damo naše autoceste" nije komentirao uz poruku da su svi dužni poštivati tu odluku koja je vrlo temeljito obrazložena. 

'Ustavni sud favorizira Sabor, ne građane'

Dragutin Lesar (Laburisti) rekao je da je iz i iz ove odluke vidljivo da Ustavni sud nikada u Hrvatskoj neće dopustiti tzv. zakonodavni referendum jer favorizira u tom dijelu predstavničku demokraciju, dakle Sabor, a ne narod. Navodi i da je iz odluke vidljivo da je Ustavni sud ustanovio da ceste i autoceste u Hrvatskoj nisu dobro od općeg interesa za RH sukladno Ustavu te da ne uživaju posebnu zaštitu već da imaju tretman dobra u javnoj uporabi što znači da podliježu pravo i koncesioniranja i otuđenja odnosno prodaje. 

S obzirom da bi se u budućnosti eventualno koncentriranje autocesta u RH trebao regulirati posebnim zakonom, Lesar napominje da je to stav kojeg Laburisti u Saboru zagovaraju pune četiri godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu