Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Vulkan je mirniji, ali nikad ne znamo hoće li to biti trajno"

None Foto: ANTARA FOTO

Oko kratera vulkana i dalje je na snazi zona zabrane pristupa promjera pet kilometara. Razina upozorenja ostaje na razini dva te je vlasti nemaju namjeru povećati na najvišu

Indonezijske vlasti u ponedjeljak su objavile da se aktivnosti vulkana, čije su erupcije ovog mjeseca izazvale smrtonosni tsunami na obalama Jave i Sumatre, smanjuju.

Sutopo Purwo Nugroho, glasnogovornik indonezijske agencije za ublažavanje posljedica katastrofa (BNPB), kazao je na konferenciji za novinare da je Anak Krakatau protekla četiri dana manje aktivan.

"Seizmografi pokazuju da se od petka smanjuju vulkanske aktivnosti uz manje intenzivne erupcije", rekao je Nugroho.

"No ovo je priroda - nikad ne znamo hoće li smanjena aktivnost biti trajna ili samo period u kojemu se 'prikuplja' više energije", dodao je.

Oko kratera vulkana i dalje je na snazi zona zabrane pristupa promjera pet kilometara.

Nugroho kaže da razina upozorenja ostaje na razini dva te je vlasti nemaju namjeru povećati na najvišu. Agencija za klimu i meteorologiju i dalje savjetuje ljude da se drže na udaljenosti od 500 metara do kilometar od obale u slučaju novog tsunamija.  

Tsunami koji je prije devet dana uhvatio stanovništvo nespremno u pokrajinama Banten na Javi i Lampung na Sumatri odnio je 437 života, ozlijeđeno je 14.059 ljudi, 15 se još vodi kao nestalo a bez domova je ostalo njih 33.721.

Komentari (2)
  • meni je fina korica na odojku reš pečenom...

    31. 12. 2018,   14:33
  • Kad se meni kita opet digne svi vulkani ce erumpirati.

    31. 12. 2018,   13:36