Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vulkan s Aljaske danima izbacuje ubojiti sivi pepeo

None Foto: Reuters 6

Stručnjaci upozoravaju kako bi vulkan, i bez izbacivanja lave, mogao biti aktivan još mjesecima. Prah koji izbacuje šteti koži i očima

Vulkan na krajnjem sjeveru SAD-a, u saveznoj državi Aljaski, probudio se u nedjelju. Do ponedjeljka kasno navečer stručnjaci su zabilježili čak šest manjih erupcija na planini Mount Redoubt u kojima je vulkan izbacivao opasan pepeo. Sivi prah zaobišao je Willow, najveći grad na Aljaski, ali debeli sloj od nekoliko desetaka centimetara prekrio je sva okolna mjesta.
- Oči me jako svrbe i najsigurnije se osjećam u vlastitom domu - kratko je rekla Rita Jackson iz Willowa. Kao i većina stanovnika, čim je saznala za buđenje vulkana, potrčala je u trgovinu kako bi kupila masku za lice i zaštitne pokrivače za automobil. Stručnjaci upozoravaju kako bi vulkan, i bez izbacivanja lave, mogao biti aktivan još mjesecima. Osam turista iz Australije zapelo je u skloništu kraj Skwentne i ne mogu se vratiti kući. Zračne luke su zatvorene do daljnjega. Pepeo vulkana s Aljaske oduvijek se koristio u teškoj industriji, a vrlo je opasan za kožu, oči i dišne puteve. Liječnici su osjetljivim i boležljivim građanima savjetovali da ne izlaze iz kuća i da obavezno nose zaštitne maske.

Komentiraj, znaš da želiš!