Obavijesti

News

Komentari 211

Vulkani grmjeli nad Poljskom: 'Jedva smo dočekali taj dan...'

Vulkani grmjeli nad Poljskom: 'Jedva smo dočekali taj dan...'
35

Dnevna rutina u Poljskoj ista je kao i u Hrvatskoj. Ustaju u 8 sati, zatim slijedi doručak. Nakon toga, imaju obične aktivnosti. Ako taj dan imaju vježbu, pripremaju opremu, odlaze na položaj

VIDEO

Dok se vozimo prema vojnom poligonu Bemowo Piskie, prolazimo cestom kroz gustu šumu. Dolazimo pred bazu koja je udaljena 70-ak kilometara zračne udaljenosti od Kalinjingradske oblasti.

Pred bazom nas dočekuju hrvatski vojnici.

- Dobro došli u Bemowo Piskie - srdačno nas je dočekao zapovjednik 1. HRVCON-a eFBBG-USA bojnik Ivan Užarević. Već šest mjeseci 70-ak pripadnika Topničko - raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske s bitnicom SVLR 1222 mm Vulkan sudjeluju na sjeveru Poljske u sklopu Borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u NATO-ovim aktivnostima ojačanje prednje prisutnosti.

Topnička postrojba Hrvatske vojske u Poljskoj prvi put sudjeluje u međunarodnoj misiji. Vojnik Matej Bigec (25) kaže nam da su jedva dočekali da misija započne.

- Dugo smo se pripremali i jedva smo dočekali taj dan kad smo stigli u Bemowo Piskie. Na početku je bilo malo zbunjenosti zbog nove okoline, no kako su dani išli, ušli smo u rutinu - kazao je Bigec. Hrvatski vojnici smješteni su u jednom krilu zgrade, a američki u drugo.

- S Amerikancima dijelimo zgradu te s njima najviše surađujemo. S vatrenom moći Hrvatske, bitnicom SVLR M-92 Vulkan Amerikanci su oduševljeni. Nakon 6 mjeseci još uvijek su zagrijani za akciju. Znatiželjno nas pitaju kad je gađanje kako bi vidjeli čim više ‘vatre’ - kroz smijeh je rekao Bigec. U predvorju zgrade gdje su smješteni hrvatski vojnici, iznenadili su nas posložene čizme na klupama. Kažu nam vojnici da su ih sami napravili. Inače Bemowo Piskie nalazi se u močvarnom kraju te je puno pijeska, a vojnici održavaju čistoću tako što često metu pod.

Dnevna rutina vojnika u Poljskoj ista je kao i u Hrvatskoj. Ustaju u 7 sati, zatim slijedi doručak. Nakon toga, imaju obične aktivnosti. Ako taj dan imaju vježbu, pripremaju opremu, odlaze na položaj i onda ondje čekaju zapovijed za gađanje. Ako ne idu na gađanje, ručaju od 13 do 15 sati, a večeraju od 18 do 20 sati. Slobodno vrijeme im je od 13.30 do 21.45 sati a u to vrijeme mogu izaći u grad u vlastitom angažmanu. Ako ne izlaze u grad, idu u teretanu, igraju stolni tenis ili pikado. Vojnik Alen Koprivčić (36) kaže kad su stigli u Poljsku u listopadu 2017. godine da su bili šokirani.

- Ipak smo stigli u novo okruženje. No, kasnije je teklo sve bez problema. Ovdje imamo obuku, a također vidimo druge nacije kako rade pa se uspoređujemo s njima. Čak smo u nekim stvarima ispred njih - rekao je Koprivčić. Hrvatski vojnici pokazali su da su i najbolji u nogometu. Osvojili su turnir, kojega su organizirali rumunjski vojnici. Zapovjedniku desetine Saniju Imbrišiću (24) ovo je prva misija.

- Na nju gledam kao novo radno iskustvo pogotovo za mene kao mladog zapovjednika - kazao je Imbrišić te dodao da prati rad drugih nacija te tako uči.

Što se tiče hrane u bazi, vojnici su u početku bili oduševljeni, no s vremenom su se zasitili i sjetili domaće hrane.

- Pogotovo kad je bila zima, pa su nam nedostajale kobasice, slanina - kazao je Imbrišić. Neki vojnici su natukli višak kilograma u početku a kasnije su se u teretani doveli u red. U hrvatskom kontingentu ima dosta mladih vojnika. Najmlađi ima 20 godina.

- Svaka nacija je specifična. U našoj postrojbi je miks iskusnih časnika i dočasnika te mladih vojnika koji su u ovoj misiji dobili izvrsnu priliku učiti - kazao je zapovjednik hrvatskog kontingenta bojnik Ivan Užarević. Osnovna zadaća hrvatskog kontingenta je bila integracija u borbenu grupu pod vodstvom oružanih snaga SAD. Borbena grupa je sastavljena od Amerikanaca, Britanaca, Rumunja i Hrvata.

- Borbena grupa je u sastavu poljske vojske, 15. brigade. Prvonadređeni nam je zapovjednik borbene grupe, a drugi nadređeni zapovjednik 15. brigade koja je smještena u Gyzickom - pojasnio je Užarević, zapovjednik kontingenta.

Amerikanci imaju mehanizirano pješaštvo, a temeljno im je borbeno vozilo Stryker.

Britanci su izvidnici. Rumunjska postrojba je bitnica PZO sa 35mm topovima, a Hrvati su topništvo koje je opća potpora 15. brigadi. - Naš smisao ovdje u Poljskoj je obuka. Ono što bi radili u Hrvatskoj to radimo i ovdje. Jedina razlika je u radnom vremenu, a to znači 24 sata. U spremnosti smo i provodimo obuke u cilju provedbe naše misije a to je provođenje obrambene aktivnosti u sklopu borbene grupe. Kad dobijemo zadaću, spremni smo u to vrijeme i to je smisao rada - kaže Užarević. Kad su stigli u Poljsku, cilj im je bio potvrditi operativnu spremnost postrojbe.

- To smo napravili na prvoj vatrenog zadaći, 29.11.2017 godine. Bila je vrlo uspješna. Bio nam je veliki izazov, što smo i htjeli potvrditi da smo spremni za sve a to je noćno gađanje - rekao je Užarević. Dodao je da su sudjelovali na četiri vježbe. U jednoj od vježbi Puma 18 koja je trajala dva tjedna, hrvatski vojnici su bili u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Temperatura je bila i do minus 20 Celzijevih stupnjeva. No, bez problema vježbu smo uspješno odradili. Što se tiče raketnog gađanja, rekao je Užarević. Vojnici su u Poljskoj i humanitarno djelovali.

- Pomagali smo lokalnoj zajednici, prikupljali igračke za bolesnu djecu - kazao je Užarević. Istaknuo je da sva oprema koju koriste, od uniforme, naoružanja je hrvatski proizvod.

- Nitko nam nije promrzao zbog loše kvalitete. Pripadnici stranih vojski, kažu da je naša uniforma najljepša. Oružje koje imamo, pušku VHS i pištolj HS su ih se dojmile - rekao je Užarević. Zadnje gađanje koje je provela bitnica bila su 23. i 25. ožujka, a završilo je spektakularnim noćnim gađanjem. Nakon što su ispalili 44 rakete, i osvijetlili nebo na sjeveru Poljske na vojnici su bili sretni što su u svih devet gađanja tijekom misije bili uspješni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 211
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu