Obavijesti

News

Komentari 1

Washington stavio Hamneijevo okružje na svoju crnu listu

Washington stavio Hamneijevo okružje na svoju crnu listu
1

Sankcije su nastavak dugog niza mjera kojima SAD želi prekinuti dotok novca režimu u Teheranu otkako je predsjednik Trump u svibnju 2018. istupio iz međunarodnog ugovora

VIDEO

Washington je u ponedjeljak stavio na crnu listu imena devet bliskih suradnika iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija koji obnašaju dužnosti u važnim ustanovama, priopćilo je američko ministarstvo financija u prigodi 40. obljetnice talačke krize u veleposlanstvu Sjedinjenih Država u Teheranu.

"Ta mjera dodatno slabi sposobnost vrhovnog vođe da provodi svoju politiku terora i progona", rekao je ministar financija Steven Mnuchin u priopćenju, ocijenivši da su dotične osobe "povezane s većim brojem štetnih odluka koje je donio režim".

Administracija Donalda Trumpa je još u lipnju sankcionirala ajatolaha Hamneija. Ovaj put uvodi kaznene mjere dužnosnicima koje je on imenovao, što omogućuje da im se zamrzne imovina u SAD-u i spriječi ih se da posluju s Amerikancima.

Sankcijama su obuhvaćeni čelnik iranskog pravosudnog sustava Ebrahim Raisi i Mojtaba Hamnei, sin iranskog vođe. Ministarstvo financija SAD-a navodi da je potonji prenio sinu mnoge ovlasti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na listi su i šef ajatolahova ureda Mohammad Mohammadi Golpayegani, Vahid Haghanian, kojeg smatraju njegovom desnom rukom i neki savjetnici.

Sankcije su nastavak dugog niza mjera kojima SAD želi prekinuti dotok novca režimu u Teheranu otkako je predsjednik Trump u svibnju 2018. istupio iz međunarodnog ugovora koji treba spriječiti Islamsku Republiku da proizvede atomsku bombu. Republikanski milijarder je taj ugovor ocijenio slabim, ali je rekao da je spreman pregovarati o "boljem ugovoru", što Iran odbija učiniti dok je pod pritiskom sankcija.

U prigodi 40. obljetnice početka talačke krize u američkom veleposlanstvu u Teheranu državni tajnik Mike Pompeo je pozvao iranske vlasti da "odmah oslobode sve Amerikance koji se vode kao nestali i koji su neopravdano zatočeni", spomenuvši izrijekom imena bivšeg agenta FBI-ja Roberta Levinsona, kinesko-američkog znanstvenika Xiyuea Wanga i iransko-američkog poduzetnika Siamaka Namazija.

State Department je u ponedjeljak obećao nagradu i do 20 milijuna dolara za bilo kakvu informaciju koja bi pomogla da se Robert Levinson, "otet u Iranu uz pomoć režima", pronađe i vrati u domovinu. 

Unatoč tim mjerama Bijela kuća ističe u priopćenju da "želi mir". Pozvala je Iran da "izabere mir umjesto otmica, ubojstava, sabotaže, gusarstva na moru i napada na svjetska tržišta nafte".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.