Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Washington zabrinut: 'Srbija bi mogla od Rusa kupiti oružje'

None Foto: REUTERS

Američka diplomacija je reagirala na razmještaj S-400 i Pancira prošlog tjedna u Srbiji. Ti su najsuvremeniji raketni sustavi protuzračne obrane dopremljeni u okviru vojne vježbe "Slavenski štit 2019."

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da Srbija nabavi rusko oružje, u razgovoru koji je u petak navečer objavila sjevernomakedonska televizija.

"Naravno da smo zabrinuti, ne samo zbog raspoređivanja ruske vojne opreme, nego i zbog mogućnosti da Srbija nabavi velike ruske vojne sustave", rekao je Palmer za mrežu Elsat.

Američka diplomacija je reagirala na razmještaj S-400 i Pancira prošlog tjedna u Srbiji. Ti su najsuvremeniji raketni sustavi protuzračne obrane dopremljeni u okviru vojne vježbe "Slavenski štit 2019."

To je prvi put da su ti sustavi poslani u inozemstvo radi sudjelovanja u manevrima, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Postavljeni su u Siriji gdje su se pokazali djelotvorni.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u prigodi obilaska vojne vježbe rekao da bi Srbija htjela nabaviti te sustave. "Mi ih želimo, ali trenutačno je jedina mogućnost da nam ih Rusija ostavi. Nemamo novca da ih kupimo", rekao je.

Matthew Palmer je rekao da se nada da će Beograd biti "oprezan glede takvih nabava", natuknuvši da one "nose opasnost ponavljanja režima sankcija" prema Srbiji.

Izaslanik Bijele kuće je istaknuo "čvrstu vojnu suradnju" Sjedinjenih Država i Srbije. "Mislimo da je ona važnija od svega što su Rusi radili s Beogradom", rekao je.

Vučić je u subotu, reagirajući na Palmerove izjave, ocijenio da one pokazuju "kakav je odnos (SAD-a) prema Srbiji".

"Bit ćemo oprezni, naravno, jer ne želimo da Srbija bude izložena sankcijama najveće svjetske sile, premda bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne", rekao je Vučić a prenio je tamošnji tisak.

Komentari (45)
  • Citirati ću izvorno Milanovića: "To je šaka jada, nažalost šaka jada, koja već 150 godina ne zna bi li išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Rumunjsku" Admine, ne smiješ mi dati žuti, citirao sam bivšeg premijera RH, i ograđujem se od toga, ali sam citirao.

    2. 11. 2019,   22:58
  • Balkanci će uvijek biti samo Balkanci,nema veze da li su Srbi, Hrvati, BiH ili Crnogorci.Ameri se digli na zadnje noge!Čudno je to da Rusi i prije nisu počeli razmještati takva oružja duž granica na kojima postoje slični sustavi koe ameri sustavno razmještaju već 30 godina po novom ratnom poligonu.Ni SRbima ali ni Hrvatima nije jasno da u slučaju sukba USA i RUSIJE račun plaćaju BALKANCI Samo odopti mogu navijati za jedne ili druge i biti njihovi fanovi!

    3. 11. 2019,   07:21
  • ne kužim srbi seljube sa rusima a žele u EU,to mi sve liči na trojanskog konja

    3. 11. 2019,   00:48