Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Weber o Srbiji: 'Uočavam neki napredak ali ima tu još posla'

None Foto: PIXSELL

Nije potrebna samo želja da se postane članicom EU, već moramo vidjeti spremnost za provođenje svih neophodnih koraka u tom procesu kako bi građani Srbije mogli živjeti u suvremenom društvu, poručio je Weber

Šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Manfred Weber ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu da u Srbiji postoji spremnost za reforme i pristupanje Europskoj uniji, ali da proces eurointegracija podrazumijeva napredak u ostvarivanju potrebnih društvenih i političkih reformi.

- Važne su temeljne ideje koje dijelimo i ne radi se samo o tome da posao treba uraditi da bi se postalo članicom Europske unije - rekao je Weber upozorivši na zajedničke vrijednosti koje obuhvaćaju borbu protiv korupcije, uspostavu vladavine prava, slobodu medija, neovisnost institucija i stvaranje suvremenog društva.

Weber je govorio na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem nakon što se, zajedno s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, sastao s Vučićem. Naglasivši kako kod srbijanskog šefa države vidi spremnost za promjene i članstvo u EU, vođa EPP-a je ukazao na važnost modernizacije zemlje i ostvarivanje 'zajedničkih europskih vrijednosti i ideja koje dijelimo'.

Ono što nas približava nije samo želja da se postane članicom EU, već da vidimo spremnost za provođenje svih neophodnih koraka u tom procesu kako bi građani Srbije mogli živjeti u suvremenom društvu, poručio je Weber.

- Imamo tehničke detalje o razgovorima, ali je mnogo važnija spremnost za promjene. Naša poruka iz EPP-a je da je Srbija veliki prijatelj i učinit ćemo sve što možemo da joj damo kredibilnu europsku perspektivu - rekao je Weber istaknuvši da je posjet delegacije EP-a svjež signal potpore europskoj perspektivi Srbije i cijele regije. 

On nije konkretno odgovorio na pitanje novinara kada i koliko bi još pregovaračkih poglavlja Srbija mogla otvoriti, naglasivši kako vidi jasnu spremnost kod kolega u Beogradu te kod predsjednika Vučića da Srbija postane članicom EU.

Vučić traži jasnije poruke o europskoj perspektivi Balkana

Naglasivši opredijeljenost Srbije za članstvo u Uniji i otvaranje novih poglavlja Vučić je od Bruxellesa zatražio jasnije poruke o europskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

- Želimo jasniju situaciju što to Europa vidi kao budući put proširenja. Ako im je to u redu hvala, ako nije - također hvala. Mi ćemo se ponašati racionalno i pragmatično i gledati šta sve trebamo uraditi za svoju zemlju“, istaknuo je Vučić nakon sastanka sa šefom zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu i izvjestiteljem EP-a za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Vučić je naglasio važnost toga da 'Srbija nastavlja svoj europski put' i istaknuo da s EU ima trgovinsku razmjenu od 67 posto, ali da se, unaroč opredijeljenosti za EU, ne odriče svojih intreresa i prijateljskih odnosa s Rusijom i Kinom i da to otvoreno govori 'svim zapadnjacima'.

- Ne znam hoće li nam (EU) otvoriti jedno ili dva poglavlja, a imamo četiri tehnički spremna za otvaranje. Bit će od nula do dva, a realno jedno - ocijenio je Vučić.

Europski dužnosnici sastat će se tijekom posjeta Beogradu i s predstavnicima oporbe.

Visoko izaslanstvo EP-a, na čelu s predsjednikom zastupničke skupine EPP-a Manfredom Weberom, u dvodnevnom je posjetu Srbiji, a po Weberovim riječima, namjera je, nakon izbora novog tima Europske komisije, već na početku rada pokazati spremnost za potporu europskoj perspektivi regije. Pet godina nakon službenog početka pregovora s Europskom unijom, Srbija je dosad otvorila tek 17 od ukupno 35 poglavlja, a dva je privremeno zatvorila, dok za otvaranje ima tehnički spremna još četiri poglavlja.

 

Komentari (10)
  • EU od Vučića traži što je pokakao da popapa, u suprotnom EU može samo sanjati.

    3. 12. 2019,   01:43
  • Dug i trnovit će biti taj put, vučić je još uvijek četnički vojvoda. Sjetite se videozapisa iz Gline!

    2. 12. 2019,   20:18
  • Nema od vas nista. Koliko god pricali kako je u EU lose, bolje biti unutra vec vani. Bar nam putovnica nesto vrijedi.

    3. 12. 2019,   11:18