Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Z. Marić: Izdali smo državnu obveznicu od 10,5 mlrd. kuna

Ministar financija napominje da će se najveći dio toga izdanja koristiti za refinanciranje domaće obveznice koja dospijeva 10. srpnja u iznosu šest milijardi kuna

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izvijestio da je upravo završen proces izdavanja domaće obveznice na domaćem financijskom tržištu u iznosu od 10,5 milijardi kuna.

"Dakle, kao što je zapisano u proračunu koji je Hrvatski sabor izglasao, za 2018. smo predvidjeli izdanje domaće obveznice u iznosu 10,5 milijardi kuna", rekao je Marić u Varaždinu nakon sastanka s predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića.

Napominje da će se najveći dio toga izdanja koristiti za refinanciranje domaće obveznice koja dospijeva 10. srpnja u iznosu šest milijardi kuna. 

"Dvije su tranše ovog izdanja. Dulja je tranša 11 godina, iznosi pet milijardi kuna uz prinos 2,58 posto, a kraće izdanje je pet godina, vrijednosti 5,5 milijardi kuna, uz prinos 1,22 posto. Kada gledamo cjelokupno izdanje, to je ponderirano nešto ispod 1,9 posto, što, kada uspoređujemo s ovom obveznicom koju ćemo refinancirati, znači uštedu od 200 milijuna kuna na godišnjoj razini", izjavio je Marić novinarima.

Dodao je da je to još jedan pokazatelj stanja javnih financija, ali isto tako i domaće financijske industrije, jer je interes za ovom obveznicom bio gotovo 16 milijardi kuna, od mirovinskih fondova, investicijskih fondova, osiguravatelja, do banaka i ostalih investitora.

Ministarstvo financija danas je ponudilo na domaćem tržištu obveznice s dospijećem 2023. i 2029. godine, ususret dospijeću 6 milijardi kuna 10. srpnja.

S obzirom na višak likvidnosti od 24,5 milijarde kuna, analitičari su očekivali solidan interes investitora.

Uz izdanje euro obveznice u iznosu 750 milijuna eura prošli mjesec, kojim će se zatvoriti dospijeće istog iznosa 9. srpnja, Ministarstvo financija će današnjim izdanjem pokriti sve potrebe financiranja za ovu godinu.

Hrvatska je početkom lipnja uspješno refinancirala euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom iznosu od 750 milijuna eura, s dospijećem za 10 godina, 2028. godine. Godišnja kuponska kamata iznosi 2,7, a ostvareni prinos 2,89 posto. Tim izdanjem u deset godina uštedjet će se 250 milijuna eura, kazano je.

Dospjeće kunske obveznice od 6 milijardi kuna je 10. srpnja. Bila je izdana u dvije tranše, prva tranša 10. srpnja 2013. u iznosu od 2,75 milijardi kuna, a druga 10. prosinca 2014. u visini od 3,25 milijardi kuna, obje po kamati od 5,25 posto godišnje.

Komentari (10)
  • Pljuc pljuc

    4. 7. 2018,   17:06
  • Sve tacno sto je Maric rekao.....ali je najvaznije izostavio...Verujem da vrlo mali brij zombija razume sto Maric prica...Sustina?Dug za naplatu se zamenio jeftinijim kreditom...jer je trziste kapitala takvo.To je sreca...Zasto se grabe za Hrvatske obveznice je isto pitanje trzista...jer tu se zaradjuje vise nego kad kupis obveznice dobrostojecih drzava.A koliko sam razumeo tekst vlada je u heppy houru...jer je uzela jos 4,5 milijardi vise nego sto su dugovi koje treba isplatiti....i to sve uprkos suficitu u proracunu od vise 27 milijardi kuna......ko je ovde lud?Ili da uprostim Plenki boy je zaduzio sledece genreracije jos vise sa nadom valjda..da ce sledeci premijer biti bolji i stvarati novu vrednost i smanjivati zaduzenost..Dakle zivot na kredity...iznimno visok se samo nastravlja bez sustinskih promena....A mozda je tih 4.5 milijardi kuna ostavio za strukturalne reforme?Nadajmo se da jeste jer ako nije Bog vam pomogao...

    4. 7. 2018,   19:00
  • Koja je ovo matematika?

    4. 7. 2018,   17:08