Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za 10 novih brodova za nadzor Jadrana dat ćemo 50 mil. kuna

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nove brodice traže MORH, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo mora. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pri tome nabavlja najvrijednije plovilo - brodicu za spašavanje i traganje od 10,5 milijuna kuna

Tri hrvatska ministarstva ovih dana objavila su natječaje za nabavu 10 brodica, ukupno procijenjene vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna bez PDV-a, piše u subotu Večernji list.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pri tome nabavlja najvrijednije plovilo - brodicu za spašavanje i traganje čija je procijenjena vrijednost 10,5 milijuna kuna. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je natječaj za šest brodica za nadzor morskog ribarstva, a ta nabava procijenjena je na 33,6 milijuna kuna bez PDV-a. Ministarstvo obrane pokrenulo je 5,6 milijuna kuna vrijedan pregovarački postupak s prethodnom objavom za nabavu tri RIB- brodice (rigid inflatible boat) s pripadajućom opremom.

Brodica za traganje i spašavanje mora biti od aluminjskih legura, a koristit će se među ostalim i za inspekcijski nadzor sigurnosti plovidbe i prijevoz bolesnika. Duljina trupa mora biti manja od 15 metara, brzina minimalno 35 čvorova a doplov najmanje 400 nautičkih milja. Nova brodica za traganje i spašavanje mora biti projektirana tako da te poslove može obavljati na gornjoj granici stanja mora šest odnosno značajne valne visine četiri do šest metara pri brzini od 15 čvorova. Brodica uz tri člana posade mora moći primiti još devet osoba uz mogućnost dodatnog smještaja još jedne osobe na nosilima. Rok isporuke ne smije biti dulji od 15 mjeseci od potpisivanja ugovora.

Ministarstvo poljoprivrede još je prije ugovorilo s pulskim brodogradilištem Olimp nautika gradnju dvije brodice za nadzor morskog ribarstva, a sad ih nabavlja još šest. Brodice moraju biti duge 13 do 15 metara, moraju biti opremljene i za višednevni boravak na moru za najmanje četiri osobe. Maksimalna brzina mora biti najmanje 40 čvorova a doplov mora biti minimalno 200 nautičkih milja. Rok isporuke tih šest brodica je najkasnije 330 dana od potpisivanja ugovora, a bit će raspoređene u Puli, Rijeci, Zadru i Dubrovniku po jedna te u Splitu dvije. 

Nove tri brodice MORH-a služit će za ophodnju i nadzor. Bit će različite dužine, najmanja mora primati najmanje osam osoba, a najveća brodica devet osoba s opremom i imati maksimalnu brzinu od 40 plus čvorova. Vojne brodice moraju biti isporučene do 16. listopada 2020., piše Večernji list u subotu.

Tema: Hrvatska

Komentari (11)
  • bolje išta nego ništa, barem 20 tak brodova treba i proglasiti gospodarski pojas.

    17. 8. 2019,   16:22
  • Svaka brodica bi kostala skoro 300 tisuca eura. Mozda bi se mogla i za 200 tisuca napraviti i opremiti, ali ajde. 10 brodica uz postojece je premalo za cijeli Jadran sve otoke i vale. Optimalo barem 5x vise bi ih trebalo. Ako se zeli stati na kraj izlovu prstaca, krivolovu ( kako nasih tako i talijanskih ribara) , svercanju, problemima prijevoza, pomaganja unesrecenih, prijevoz istih i bolesnih.....

    17. 8. 2019,   12:04
  • Sada lijepo kupiti šest čamaca M46 koji su nepotopivi i četiri OB Omiša.

    17. 8. 2019,   14:59