Obavijesti

News

Komentari 15

Za budućnost: Na tri europska fakulteta studira vjetroenergiju

Za budućnost: Na tri europska fakulteta studira vjetroenergiju
7

Mihael (24) je student strojarstva koji je obrazovanje nastavio u Danskoj, Češkoj i Njemačkoj. Želi natrag u Hrvatsku kako bi unaprijedio našu energetsku politiku

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Mihael Plut trenutačno je jedini Hrvat koji studira na Danskom tehnološkom sveučilištu kroz program Erasmus Mundus. Studira vjetroenergiju, smjer fizika vjetra. Mihael je u glavni danski grad došao nakon što je završio preddiplomski studij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Prije njega, u Kopenhagenu je na istom studiju bio i Stjepan Mahulja, koji trenutačno piše diplomski studij na smjeru dizajn i konstrukcija rotora.

Vrhunski napredak u karijeri

- Tijekom studija iskoristio sam gotovo sve mogućnosti koje program Erasmus pruža. Jednu godinu prediplomskog studija proveo sam na razmjeni na Institutu tehnologije u Karlsruheu u Njemačkoj, a odradio sam i šestomjesečnu stručnu praksu na Akademiji znanosti Češke Republike - rekao nam je Mihael koji uživa u učenju od najvećih svjetskih stručnjaka na sveučilištu.

- Danska je jedna od vodećih zemalja na svijetu što se tiče vjetroenergije. To mi omogućuje da budem u samom vrhu znanstvenog napretka - rekao nam je Mihael. Kaže i kako je vrlo zadovoljan znanjem koje je stekao na zagrebačkom fakultetu, a jedna od najvećih razlika hrvatskog i sveučilišta u inozemstvu gdje je studirao je primjena znanja u praksi. - Zbog većih resursa na sveučilištima imao sam više prilika učiti kroz praksu, primjerice u laboratorijima i radionicama, pa čak i raditi kao asistent na istraživanju. Kad sam bio u Češkoj na stručnoj praksi, radio sam u novosagrađenom zračnom tunelu, a takvo iskustvo je nemoguće steći u Hrvatskoj - kaže Mihael i dodaje da je normalno da hrvatska sveučilišta ne mogu pružiti takva iskustva studentima jer jednostavno nemaju toliko novca. Osim usavršavanja i obrazovanja, Erasmus je program koji mladima otvara sve vidike i mogućnosti. Mihael posebno ističe poznanstva i prijateljstva te upoznavanje kulture i jezika zemlje u kojoj studiraš. A s obzirom na to da je vjetroenergija jedna od najmlađih znanosti u svijetu, u Hrvatskoj nije toliko razvijena. Nije li logično da Mihael ostane raditi u inozemstvu?

Moramo iskoristiti vjetar

- Na moju odluku utjecat će energetska politika Hrvatske. Ako se omogući lakša izvedba projekata vjetroenergije, povratak mi se čini privlačnim - kaže Mihael te dodaje da bi u tom slučaju možda i važnija od novca bila činjenica da kao stručnjak sudjeluje u oblikovanju hrvatske energetske politike. U međuvremenu svima preporučuje da iskoriste program Erasmus. - To je iskustvo koje mijenja život - kaže.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je