Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Za djelovanje protiv promjena klime svijet ima dvije godine'

None Foto: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL

"Klimatske promjene su brže od nas i moramo se pokrenuti. Imamo alate kako bi naše djelovanje bilo učinkovito, ali nedostaje nam vodstvo i ambicije da poduzmemo ono što moramo", istaknuo je...

Svijet ima dvije godine za djelovanje protiv klimatskih promjena ili će se suočiti sa stravičnim posljedicama, upozorio je u ponedjeljak čelnik UN-a Antonio Guterres i pozvao civilno društvo da zahtijeva od svjetskih vođa da im polože račune. 

"Ako ne promijenimo smjer do 2020., izlažemo se stravičnim posljedicama za ljude i prirodne sustave", izjavio je Antonio Guterres u govoru u sjedištu UN-a u New Yorku.

"Važno je da civilno društvo, mladi, skupine žena, privatni sektor, vjerske kao i znanstvene zajednice i ekološki pokreti u svijetu traže da im čelnici polože račune", istaknuo je glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Prikazavši crni popis prijetnji, Guterres je rekao da je svijet izložen izravnoj egzistencijalnoj prijetnji i najvećem izazovu našeg doba.

"Klimatske promjene su brže od nas i moramo se pokrenuti. Imamo alate kako bi naše djelovanje bilo učinkovito, ali nedostaje nam vodstvo i ambicije da poduzmemo ono što moramo", istaknuo je.

Antonio Guterres je podsjetio da će se u UN-u organizirati svjetski summit o klimi u rujnu 2019.

Komentari (12)
  • Imamo alate kako bi naše djelovanje bilo učinkovito. Jako dobro mi znamo da vi imate alate i da jako učinkovito djelujete već godinama stvarate klimu da se ljudi boje za svoju egzistenciju i da osiguravajuće kuće beru ogroman novac aj bok

    11. 9. 2018,   08:33
  • Klimatske promjene/globalno zatopljenje je trenutno najveća laž koja se servira ljudima širom planete. Laž o globalnom zatopljenju je krenula prije nekih 20ak godina kada su "znanstvenici" tvrdili da će u idućih 50 godina razine mora i oceana narasti i do osam (8) metara. Uzevši u obzir da je prošlo već 40% vremenskog roka da li je netko primjetio porast razine mora i oceana za tri (3) metra??? Prije nekoliko dana sam bio u Dalmaciji i koliko sam vidio, razina mora je ista kao i prije 200 godina. Još mi je potpuno nejasno zašto sve tvrtke i lanci hotela u svojim strateškim planovima za budućnost grade ili će graditi tik do mora i oceana kada će to sve biti pod vodom za nekoliko godina? Zna li netko da li je igdje u svijetu zabilježen porast nekog mora ili oceana bar za jedan metar?

    11. 9. 2018,   01:25
  • " 'Za djelovanje protiv promjena klime svijet ima dvije godine' " Tu istu rečenicu konstantno ponavljaju već 15ak godina.

    11. 9. 2018,   08:24