Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Za dom spremni' će zabraniti, petokraka ipak ostaje legalna?

None Foto: Grgo Jelavić/Pixsell, Duško Jaramaz/Pixsell

Članovima vijeća sporna su fašistička obilježja poput pozdrava "Sieg Heil", ustaškog U i pozdrava "Za dom spremni", ali u slučaju zvijezde petokrake vode se odlukom Europskog suda...

Pozdrav "Za dom spremni" je neustavan, ali će postrojbe poput HOS-a biti iznimke pri obilježavanju spomena. Oko zvijezde petokrake još se vode rasprave jer neki smatraju da bi i nju trebalo staviti izvan zakona. Ipak, ide se za tim da se ne zabrani njena upotreba što bi bilo sukladno odluci Europskog suda za ljudska prava.

SJEDNICA VIJEĆA U srijedu odlučuju o pozdravu 'Za dom spremni' i petokraci

Zaključak je to, doznaje Jutarnji list, jučer održanog sastanka vijeća sa suočavanje s posljedicama totalitarnih režima koje vodi akademik Zvonko Kusić, čelnik HAZU.

Članovima vijeća sporna su fašistička obilježja poput Hitlerovog pozdrava "Sieg Heil", ustaškog U i pozdrava "Za dom spremni", četničke kokarde, ali u slučaju zvijezde petokrake vode se odlukom Europskog suda za ljudska prava koji je u slučaju Attila Vajnai protiv Mađarske presudio kako se ne može smatrati da zvijezda petokraka predstavlja isključivo komunističku vladavinu jer simbolizira i međunarodni radnički pokret, borbu za pravednije društvo, a koriste ju i neke političke stranke. 

skola ŠTROMAR: 'HNS nije promijenio svoj stav o pozdravu 'Za dom spremni''

- Ipak, komunizam i fašizam su dva totalitarna režima i to će Vijeće utvrditi, rekao je Kusić za Jutarnji

Komentari (720)
  • Samo treba pročitati sastav vijeća i sve jasno! HOS i njegovi pripadnici i udruge HOS-a imaju pravo upotrebljavati svoje znakovlje i obilježja iz Domovinskog rata pa i poklič.

    27. 2. 2018,   14:54
  • EU je novi Sovjetski Savez. Seksualna veza između globalista, komunista i agresivnih liberla (koji ironično sve zabranjuju) je nerazdvojna i nacionalne države su im trn u oku.

    27. 2. 2018,   13:53
  • ...pazi samo boljševike tu na okupu kak im je krvava zvijezda pri srcu .....valjda , im je to na spomen na masovne zločine koje su njihovi preci radili pod tim simbolom !?

    27. 2. 2018,   13:30