Obavijesti

News

Komentari 242

'Za dom spremni je ustaški, ali treba ostati na HOS-ovoj ploči'

'Za dom spremni je ustaški, ali treba ostati na HOS-ovoj ploči'
1

Tvrtko Jakovina smatra pak kako je "Za dom spremni" isključivo ustaški pozdrav i da se treba gledati u tom kontekstu te da ploči s tim pozdravom nije mjesto u Jasenovcu...

VIDEO

U večerašnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u povjesničari Zlatko Hasanbegović, Tvrtko Jakovina i Ante Nazor te dubrovački biskup Mate Uzinić raspravljali su o HOS-ovoj spomen ploči u Jasenovcu. Nazor, ali i Hasanbegović istaknuli su kako nema sumnje da je "Za dom spremni" ustaški pozdrav, ali i da on nema isto značenje 1941. i 1991. godine. 

- Nema nikakve sumnje da je pozdrav "Za dom spremni" neodvojivi dio baštine ustaškog pokreta. U tom punom obliku ne pojavljuje se prije NDH. Mi poznajemo pak Za dom spremni i kao sastavni dio znakovlja jedne od hrvatskih ratnih postrojbi. Trebaju li se ta znamenja isticati na spomen pločama, o tome ne može uopće biti rasprave. HOS-ova ploča treba ostati jer ona je dio povijesne baštine nastale 1991. godine, rekao je Hasanbegović dodavši kako se zalaže za nastavak povijesnih istraživanja kako bi se utvrdila istina o logoru u Jasenovcu.

I povjesničar Ante Nazor slaže se da postoje dva konteksta pozdrava "Za dom spremni" te kako pripadnici HOS-a koji su se 1991. borili za hrvatsku neovisnost većinom nisu bili simpatizeri ustaškog pokreta. 

- Ja se zalažem za stimuliranje istraživanja logora Jasenovac u ratu i poraću. O tome dosad nismo mogli raspravljati. Mi osuđujemo režim koji je imao koncentracijske logore 1941., ali očekujemo da se razumije i drugi dio hrvatskog društva stradao pod nekim drugim totalitarnim simbolima. Amblem HOS-a nije fašistički amblem, dodaje Nazor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tvrtko Jakovina, također povjesničar, smatra pak kako je "Za dom spremni" isključivo ustaški pozdrav i da se treba gledati u tom kontekstu te da ploči s tim pozdravom nije mjesto u Jasenovcu niti igdje u Hrvatskoj.

- Nikad se nije govorilo o uništavanju partizanskih spomenika. Nemojte to izjednačavati. Trg maršala Tita je maknut, ali je ploča s ustaškim pozdravom ostala. Nije pošteno prema Hrvatskoj vojsci da se naglašava ova mala skupina. Postojali su razni pozdravi koji se ne koriste jer su se promijenili konteksti. 

Dubrovački biskup Mate Uzinić smatra da Hrvati još nisu završili Drugi svjetski rat i pojašnjava. 

- Ovakve podjele ne koriste hrvatskom društvu, vraćaju nas natrag. Povjesničari se trebaju baviti prošlošću, ali mi kao nacija tamo ne smijemo ostati. Moramo se suočiti sa sadašnjošću i problemima koji muče naše stanovnike. Što se tiče ploče, to treba gledati u kontekstu. Jedan je kontekst "Za dom spremni" u Drugom svjetskom ratu, a drugi u vrijeme Domovinskog rata. Vjerujem da je pripadnicima HOS-a taj pozdrav služio za podizanje morala

Govoreći o mogućem preimenovanju Masarykove ulice, Hasanbegović je još jednom ponovio da to nije spominjao, ali dođe li prijedlog za raspravu, o tome će s raspravljati. 

- Imena ulica u ovoj državi trebaju imati oni oko kojih postoje nepodijeljeni osjećaji u hrvatskom društvu, smatra Hasanbegović. Ljudima se ne može nametnuti jedan pogled na prošlost, ali moramo doći do minimalnog suglasja što su temeljne vrednote na kojima počiva moderna hrvatska država. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 242
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a