Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Za dom spremni nije sporan, neka Vidović bolje čita Ustav'

None Foto: Boris Ščitar/Pixsell, Damir Špehar/Pixsell

Hrvatska nije nastala na antifašizmu nego su samo odluke ZAVNOH-a i jedan od sljedova hrvatske državnosti, a taj slijed počinje još od prvih hrvatskih kneževina, kaže Davorin Karačić...

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović pozvala je Marka Perkovića Thompsona da odustane od pokliča "Za dom spremni" nazvavši ga suprotnim Ustavu i pravnom poretku Republike Hrvatske.

"Pokazalo se da je toliko događaja, okolnosti i prilika u kojima se relativiziraju ustaški zločini, a da to prolazi toleriranjem, prešutnim odobravanjem, ili, u nekim slučajevima, čak i odobravanjem. A sve je to suprotno hrvatskom Ustavu", kazala je Vidović u intervjuu Novom listu govoreći o novoobjavljenoj analizi u kojoj se kaže da relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava, a izostanak reakcija otvara prostor mržnji.

Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić za RTL je kazao kako bi pravobraniteljica trebala malo bolje pročitati Ustav Republike Hrvatske jer to što ona navodi kada poziva pjevača da odustane od pokliča "Za dom spremni", tamo ne piše.

PUČKA PRAVOBRANITELJICA Vidović: 'Pozivam Thompsona da odustane od pokliča ZDS...'

"Poručio bi joj da malo bolje pročita Ustav Republike Hrvatske, osobito Preambulu iz koje je vidljivo na temelju čega se temelji hrvatska državnost. Hrvatska nije nastala na antifašizmu nego su samo odluke ZAVNOH-a i jedan od sljedova hrvatske državnosti, a taj slijed počinje još od prvih hrvatskih kneževina. Završetak tog slijeda, barem u ovom trenutku, je Domovinski rat. Prema tome, Domovinski rat je izjednačen u najmanju ruku s nekakvim tekovinama antifašističke borbe", poručio je odvjetnik Karačić.

Dodaje kako izraz "Za dom spremni" za njega nije sporan te kako su ga u Domovinskom ratu koristili hrvatski branitelji, legalne vojne frakcije te da se kao takav nalazi na službenim obilježjima vojnih formacija te se koristi kao dio službeno registriranog grba Udruge veterana.

"Za mene sam taj izraz nije sporan ukoliko se ne dovodi u vezu s NDH. Kada bi se doista dovodio uvezu s NDH onda bi se to moglo nazvati spornim", poručuje Karačić.

Komentari (224)
  • Dakle stih 'Za dom spremni' nalazi se u pjesmi 'Čavoglave' Marka Perkovića Thompsona snimljene tijekom obrane Domovine od agresora, a također veliki Mišo Kovač snimio je pjesmu imena '113. šibenska brigada' u kojoj se također nalazi stih 'Za dom spremni', pa ne vidim da je krivobraniteljici i inima palo na pamet zabranjivati koncerte Miši? Dakle ovdje je problem ono čega je Thompson simbol - hrvatskog zajedništva, obrane domovine, proslave uspjeha svih vrsta. Jedino on može napuniti i Poljud i Maksimir te u selo dovesti 120.000 ljudi. Uostalom zašto krivobraniteljica 1991. u Bogdanovce nije išla maltretirati HOSovce da skidaju svoju oznaku sa ramena? Nego se grijala u uredu po ZG i lobirala za tko zna čiji interes.

    27. 11. 2018,   19:21
  • Smeta vam prvo bijelo polje . Smeta vam pozdrav ZDS . Smeta vam spomen ploče poginulim HOS-ovcima . Smeta vam proslava Oluje . Smeta vam prijenos mise na Katoličke blagdane . To je jednostavno riješiti "Napustite Hrvatsku " .

    27. 11. 2018,   19:40
  • Žalosno je da se mi brinemo samo o ustasama a toliko četnika i partizana je cinilo zvjerstva i zlodjela a nito ništa ne spominje......

    27. 11. 2018,   19:14