Obavijesti

News

Komentari 9

Za frizerke četiri godine škole, a tek u 2. razredu idu u salon

Za frizerke četiri godine škole, a tek u 2. razredu idu u salon
1

Ove godine eksperimentalni program uvodi se u osam škola. Frizerke će se školovati četiri godine, no imat će manje prakse

VIDEO

Srednjoškolce koji se školuju za frizere, prema eksperimentalnom dualnom programu koji u osam škola starta idući ponedjeljak jesen, očekuju ogromne promjene, a najveća je da će se sad školovati četiri umjesto tri godine. Pritom u prvoj godini uopće neće imati praksu u salonima.

Kako su nam pojasnili nastavnici koje smo kontaktirali, dosad su frizeri u trogodišnjem obrazovanju imali 2600 sati praktičnog rada. Po eksperimentalnom programu, prakse će biti manje, ukupno 2310 sati. Do sada su od prvog razreda išli na praksu u salone, te učili kako prati kosu, spremati salon i slično. Po novom programu, kako pojašnjava ministarstvo znanosti i obrazovanja, praksa je podijeljena na frizerski praktikum u samoj školi u prvome razredu, a nakon navršenih 15 godina “vještine će stjecati u frizerskom salonu kod poslodavca”, za što će biti plaćeni po ugovoru o radu. Treba istaknuti kako po zakonu djeca mlađa od 16 godina ne mogu dobivati ugovore o radu, što je iskrsnulo kao problem kad se lani kretalo u dualni program u strukovnim školama.

- Neki su poslodavci učenicima koji su bili dobri su i dosad plaćali 300 - 400 kuna mjesečno. No, po novom programu, djecu koja ne znaju ništa o frizerstvu i koja će im doći u salon na učenje, morat će plaćati po satu. Škole koje su zvale poslodavce, doznale su da oni jednostavno ne žele te učenike - ističu naši sugovornici.

Problema će biti, pribojavaju se, i u samoj nastavi. Neke predmete, poput hladne trajne ondulacije, do sada su frizeri učili na trećoj godini, a sada im je to prebačeno na prvu. Pitaju se kako će učenici koji još ne znaju ni držati uvijač, u prvom razredu učiti o bojenju, trajnoj i šišanju.

Iz ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju kako će novi model omogućiti da frizeri dobiju stručna znanja, a istovremeno će ih naučiti uspješnoj komunikaciji, te rješavanju mogućih prigovora klijenata frizerskih usluga na materinjem i stranom jeziku. Znanja iz matematike i informatike primijenit će u izračunu cijene frizerskih usluga i preparata te vođenju frizerske evidencije. U školama ipak ističu kako učenice tu školu i upisuju kako bi čim prije počele raditi.

- Poslodavci (frizeri) koji su sudjelovali u izradi kurikulumskih dokumenata, kao i predstavnici Ceha frizera na nivou RH procijenili su, u suradnji s ostalim predstavnicima, da se kvalifikaciju koja se oko 20 godina provodi na trogodišnjoj razini treba unaprijediti kako bi postala suvremena kvalifikacija usklađena s potrebama tržišta rada - poručuju iz MZO.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u