Obavijesti

News

Komentari 6

Za gluhonjeme žrtve svećenici pedofili su lažovi i 'demoni'...

Gluhonijemi Ezequiel Villalonga (18) više ne vjeruje u Crkvu nakon što je proveo godine u institutu Provolo u Mendozi, gdje su on i njegovi prijatelji bili žrtve svećenika pedofila, a ta afera potresa Argentinu

VIDEO

 - Mislim da je sve u Crkvi lažno. Sve što nam daju da čitamo, recitiramo, način na koji nam govore da se moramo ponašati. Mislim da su lažovi i demoni - rekao je mladić pomoću znakovnog jezika .

Tek kada je odrastao Ezequiel Villalonga je naučilo znakovni jezik jer mu ta specijalizirana katolička ustanova u podnožju Anda nije omogućila da ga nauči.

Imao je sedam mjeseci kada je njegova majka shvatila da je gluh. Od 4 do 16 godine boravio je u institutu Provolo i samo vikendima dolazio doma.

 - Život tamo je bio strašan. Nismo ništa učili, nismo međusobno komunicirali, nismo poznavali znakovni jezik. Pisali smo ono što nismo razumjeli, pitali jedni druge, ali nitko ništa nije razumio - dodao je u sjedištu nevladine organizacije Xumek koja mu je osigurala odvjetnika.

Njegovo i svjedočenja 20 drugih žrtva bit će ključno u procesu protiv svećenika Nicole Corradija (83) i Horacia Corbacha (59) te vrtlara škole Armanda Gomeza (49). Ezequiel je rekao da želi da Corbacho, Corradi i Gomez dobiju zaslužene kazne.

Nicola Corradi je stigao u Argentinu 1970. iz instituta Provolo u Veroni, također uzdrmanog posljednjih godina sličnim pedofilskim skandalom te je preuzeo vođenje Provolo instituta u La Plati, na jugu zemlje, da bi 1998. bio prebačen u Mendozu gdje je vodio instituciju do studenoga 2016. kada je pritvoren.

Priznao da je zlostavljao pet žrtava

U sklopu te velike afere, prošle je godine Jorge Bordon (50) osuđen na 10 godina zatvora nakon što je priznao da je zlostavljao pet žrtava. Još se vode druga dva procesa protiv 15-orice optuženih.

Spremačica Paola Gonzalez je majka Milagros (16) koja je bila zlostavljana u tom besplatnom institutu, koji je prije skandala uživao veliki ugled.

Čim su objavljena prva svjedočenja žrtava, pitala je svoju kćer o zlostavljanjima i ona joj je gestama pokazala što su joj radili. Skromna žena govori da je "svoju bol pretvorila u borbu" i dodala da je "otvaranje procesa velika pobjeda".

Pomoćni biskup La Plate monsignor Alberto Bochatey, kojeg je u srpnju 2017. imenovao papa Franjo, rekao je da "ne postoji dovoljno riječi da bi se solidarizirao s užasom koji su proživjele žrtve. Treba tražiti oprost i stremiti ozdravljenju, bez mržnje", naglasio je. (ir)


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca