Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za kilogram banana odvajat ćemo uskoro više od 15 kuna...

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Proizvodnja banana smanjena je zbog lošeg vremena i političkih previranja u zemljama u kojima ih uzgajaju. Najskuplje će biti, predviđa se, već oko Uskrsa

Banane su krajem veljače poskupjele za čak 30 posto i sad im je cijena između 10 i 13 kuna po kilogramu. Miljenko Preložnjak iz tvrtke Pacific Fruit, koja je jedan od najvećih uvoznika banana za Hrvatsku, kaže kako bi cijena uskoro mogla porasti na 15 kuna po kilogramu.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Razlozi su jednostavni, proizvodnja banana u svijetu je puno manja od potražnje. U Filipinima, koji su golemi izvoznik i opskrbljuju velika tržišta Kine i Saudijske Arabije, vremenske nepogode uništile su proizvodnju - rekao je.

BIT ĆE I 15 KUNA PO KILI Cijena banana skočila za 30%: Do Uskrsa će biti još skuplje...

Dodao je i kako su u Srednjoj Americi, koja je golemi izvoznik banana za europske tržište, bile suše i poplave.

- Zanimljiva je situacija u Ekvadoru. Oni su najveći izvoznik banana na svijetu, no količina koju proizvedu nije dovoljna za pokrivanje svjetskih tržišta. Taj kronični nedostatak je razlog zbog kojeg je roba skupa. A i kod nas se cijene mijenjaju prema stanju na svjetskom tržištu - kaže Preložnjak.

Sa 118 kuna brzo na 200 

Nimalo ohrabrujuće za hrvatske građane, Preložnjak je za kraj rekao kako će cijena banana po kilogramu i dalje rasti.

- Realno, možemo očekivati kako će maloprodajna cijena po kilogramu biti veća od 14, možda i 15 kuna. Tržište diktira cijenu i to moramo prihvatiti - kazao je.

Trenutačna proizvođačka cijena je 118 kuna za kutiju od 19 kilograma u kojima se banane transportiraju. Na taj iznos dodaju se 25 kuna za prijevoz i 13 kuna za carinu. Ukupan iznos tako ubrzo dostigne 156 kuna, a treba mu dodati i 11 kuna za petodnevni boravak u centru za dozrijevanje. Konačno, na iznos od 167 kuna dodaje se PDV pa cijena kutije brzo prelazi 200 kuna.

Na stranicama Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) krajem veljače je objavljena informacija kako se inače u ovom razdoblju tradicionalno povećava potražnja za bananama, pa tako i njihova cijena raste do vrhunca u travnju.

A BULJ IMAO FLASTER NA USTIMA... Panenić 'pucao' od smijeha dok je govorio o problemu banana

- Kako u ovom razdoblju inače raste potražnja za bananama, njihova cijena, tradicionalno, raste sve do vrhunca u travnju. Za istaknuti je i podatak kako su cijene žutih banana na početku veljače ove godine bile znatno više nego u istom razdoblju prošle godine - stoji u tekstu.

Politička previranja 

Veleprodajna cijena žutih banana iz Ekvadora bila je za 26,86 posto viša, a cijena iz Kolumbije 9,61 posto viša od cijene u istom tjednu prošle godine. Kao uzroci porasta cijena navode se i sve češća politička previranja.

Štrajk u Hondurasu

Radnici jednog od najvećih uzgajivača banana u Hondurasu bili su u štrajku, a ni općenita politička situacija u toj zemlji nije dobra. Tako je u Gvatemali i Kostariki došlo do manjka banana zbog obilnih oborina.

Stabilizacija će dugo trajati 

Situacija na području Središnje Amerike počela se stabilizirati. Međutim, očekuje se da će se utjecaj tog poremećaja osjećati još neko vrijeme. U prijevodu, cijene banana još će biti visoke.

Hrvatska među najskupljima 

Prema najnovijim informacijama, kilograma banane u Njemačkoj prodaje se za 7,5 kuna, u Engleskoj za 6,5, a u Češkoj za 9 kuna, U Italiji je cijena banana gotovo identična našoj. Kilogram stoji 12,6 kuna.

Komentari (201)
  • Za zemlju punu majmuna i nije puno

    5. 3. 2018,   12:47
  • Laž i prevara. Jel i maslac bio opravdano poskupio? Pa sad su cijene pale na 12 kn za 250 grama, a bio je cak do 26-27 kn. Dakle necemo kupovati banane, pa ce trgovci smanjiti cijene kad im pocnu propadati. Da ne uzimaju veliku maržu realna cijena banana ne bi prelazila 9 kn.

    5. 3. 2018,   12:45
  • Nemojte jesti banane , pa ćemo vidjeti kome će ih prodati.

    5. 3. 2018,   12:57