Obavijesti

News

Komentari 201

Za kilogram banana odvajat ćemo uskoro više od 15 kuna...

Za kilogram banana odvajat ćemo uskoro više od 15 kuna...
1

Proizvodnja banana smanjena je zbog lošeg vremena i političkih previranja u zemljama u kojima ih uzgajaju. Najskuplje će biti, predviđa se, već oko Uskrsa

VIDEO

Banane su krajem veljače poskupjele za čak 30 posto i sad im je cijena između 10 i 13 kuna po kilogramu. Miljenko Preložnjak iz tvrtke Pacific Fruit, koja je jedan od najvećih uvoznika banana za Hrvatsku, kaže kako bi cijena uskoro mogla porasti na 15 kuna po kilogramu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:40

- Razlozi su jednostavni, proizvodnja banana u svijetu je puno manja od potražnje. U Filipinima, koji su golemi izvoznik i opskrbljuju velika tržišta Kine i Saudijske Arabije, vremenske nepogode uništile su proizvodnju - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Cijena banana skočila za 30%: Do Uskrsa će biti još skuplje...
Cijena banana skočila za 30%: Do Uskrsa će biti još skuplje...

Dodao je i kako su u Srednjoj Americi, koja je golemi izvoznik banana za europske tržište, bile suše i poplave.

- Zanimljiva je situacija u Ekvadoru. Oni su najveći izvoznik banana na svijetu, no količina koju proizvedu nije dovoljna za pokrivanje svjetskih tržišta. Taj kronični nedostatak je razlog zbog kojeg je roba skupa. A i kod nas se cijene mijenjaju prema stanju na svjetskom tržištu - kaže Preložnjak.

Sa 118 kuna brzo na 200 

Nimalo ohrabrujuće za hrvatske građane, Preložnjak je za kraj rekao kako će cijena banana po kilogramu i dalje rasti.

- Realno, možemo očekivati kako će maloprodajna cijena po kilogramu biti veća od 14, možda i 15 kuna. Tržište diktira cijenu i to moramo prihvatiti - kazao je.

Trenutačna proizvođačka cijena je 118 kuna za kutiju od 19 kilograma u kojima se banane transportiraju. Na taj iznos dodaju se 25 kuna za prijevoz i 13 kuna za carinu. Ukupan iznos tako ubrzo dostigne 156 kuna, a treba mu dodati i 11 kuna za petodnevni boravak u centru za dozrijevanje. Konačno, na iznos od 167 kuna dodaje se PDV pa cijena kutije brzo prelazi 200 kuna.

Na stranicama Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) krajem veljače je objavljena informacija kako se inače u ovom razdoblju tradicionalno povećava potražnja za bananama, pa tako i njihova cijena raste do vrhunca u travnju.

- Kako u ovom razdoblju inače raste potražnja za bananama, njihova cijena, tradicionalno, raste sve do vrhunca u travnju. Za istaknuti je i podatak kako su cijene žutih banana na početku veljače ove godine bile znatno više nego u istom razdoblju prošle godine - stoji u tekstu.

Politička previranja 

Veleprodajna cijena žutih banana iz Ekvadora bila je za 26,86 posto viša, a cijena iz Kolumbije 9,61 posto viša od cijene u istom tjednu prošle godine. Kao uzroci porasta cijena navode se i sve češća politička previranja.

Štrajk u Hondurasu

Radnici jednog od najvećih uzgajivača banana u Hondurasu bili su u štrajku, a ni općenita politička situacija u toj zemlji nije dobra. Tako je u Gvatemali i Kostariki došlo do manjka banana zbog obilnih oborina.

Stabilizacija će dugo trajati 

Situacija na području Središnje Amerike počela se stabilizirati. Međutim, očekuje se da će se utjecaj tog poremećaja osjećati još neko vrijeme. U prijevodu, cijene banana još će biti visoke.

Hrvatska među najskupljima 

Prema najnovijim informacijama, kilograma banane u Njemačkoj prodaje se za 7,5 kuna, u Engleskoj za 6,5, a u Češkoj za 9 kuna, U Italiji je cijena banana gotovo identična našoj. Kilogram stoji 12,6 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a