Obavijesti

News

Komentari 6

'Za kvalitetan turizam treba nam i kvalitetna radna snaga'

'Za kvalitetan turizam treba nam i kvalitetna radna snaga'
1

Otvarajući "Dane poslova u turizmu", koji se održavaju u sklopu regionalne konferencije tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema, Cappelli je kazao da su investicije u turizmu u tri godine porasle za 55 posto

VIDEO

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u petak kako se ove godine u turizmu očekuju investicije veće od milijardu eura, ali da one same, bez dobrih turističkih radnika ne mogu podići kvalitetu.

Otvarajući "Dane poslova u turizmu", koji se održavaju u sklopu regionalne konferencije tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema, Cappelli je kazao da su investicije u turizmu u tri godine porasle za 55 posto, što je dokaz da nam zbog povećanja kapaciteta treba kvalitetna radna snaga.  

Smatra kako će najveći broj djelatnika biti osiguran kroz centre kompetentnosti, dodatna školovanja i stipendije koje se nude zajedno s privatnim sektorom, ali je zbog povećanja kapaciteta potrebna dodatna radna snaga, pa će se dio morati osigurati kroz kvote za strane radnike.

To se po njegovim riječima događa i konkurentskim turističkim zemljama.

"Mi imamo u turizmu četiri do pet posto stranih radnika, a druge zemlje između 30 i 40 posto", rekao je Cappelli dodavši kako će u turizmu ove godine raditi oko 150 tisuća ljudi.

Cappelli kaže da su plaće u turizmu i ugostiteljstvu zadnje tri godine rasle oko 13 posto, a prije toga ne više od tri do pet posto te poziva poslodavce da budu korektni prema djelatnicima i dobro ih plate.

Najavio je da će Vlada i dalje raditi na poreznom rasterećenju, uključujući PDV-a u ugostiteljstvu koji je smanjen na 13 posto.

"Idemo dalje, da sljedeće godine smanjimo PDV na 10 posto i nadam se još kvalitetnijoj sezoni, zahvaljujući upravo djelatnicima", poručio je Cappelli.

Očekuje da će Dane poslova u turizmu koji će se uz Osijek održati u Zagrebu i Splitu, posjetiti više od deset tisuća zainteresiranih tražitelja zaposlenja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je kako ministarstvo kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, zakonodavne aktivnosti i kvotni sustav nastoji zadovoljiti potrebe svih hrvatskih poslodavaca, ali da je najvažnije te potrebe ispuniti iz domaće radne snage.

Govoreći o novim mjerama aktivne politike zapošljavanja, kazao je kako se najvažnije izmjene odnose na zamjenjivanje stručnog osposbljavanja bez radnog odnosa pripravništvom.

Ukinuta su ograničenja potpora za zapošljavanje, potpore za samozapošljavanje povećane su na 75 do 100 tisuća kuna, ovisno o razvijenosti krajeva, u kojima se te mjere ostvaruju. Dodali smo nove mjere iz područja obrazovanja i usavršavanja, i nadamo se da ćemo tako dodatno potaknuti zapošljavanje, kako bismo dobili kvalitetniju i dugoročno osposobljeniju radnu snagu, rekao je Aladrović.

Govoreći o stranim radnicima, podsjetio je da smo tu još u kombinaciji kvotnog sustava, dok se ne donese zakon o strancima, što se očekuje tijekom ove godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.