Obavijesti

News

Komentari 9

''Za maturu sve učimo sami, nemamo novca za pripreme"

''Za maturu sve  učimo sami, nemamo novca za  pripreme"
1

Oko 40.000 maturanata polaže državnu maturu. Ostala su im još tri tjedna za učenje i ponavljanje. Samo su neki platili dodatne priprema koje organiziraju razna učilišta

VIDEO

Najviše se bojim hrvatskog jezika jer test obuhvaća puno gradiva, ali on mi ne treba za upis na fakultet pa mi je dovoljan prolazak. Pišem više razine matematike i engleskog jer mi trebaju bodovi za upis na Elektrotehnički fakultet.
Ispričao nam je to maturant Igor Vučko iz Osijeka. On je jedan od gotovo 40.000 hrvatskih maturanata kojima danas završava škola i koji nakon toga počinju završne priprema za polaganje ispita državne mature.

Prema službenim podacima, na državnu maturu u ovoj školskoj godini ukupno su se prijavila 39.254 maturanta. Iz gimnazija se prijavilo 13.247 učenika, a iz strukovnih škola prijavilo se 19.557 učenika.

Pomažu im prijatelji i škola

Tri tjedna koja su im ostala do početka polaganja državne mature svi maturanti s kojima smo razgovarali iskoristit će za završene pripreme. Većina ih na pripreme ide u školu koju pohađaju ili im pomažu prijatelji i rodbina. Samo su neki platili dodatne priprema koje organiziraju razna učilišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prijatelj mi je profesor matematike, pa k njemu idem tri puta tjedno jer na maturi pišem matematiku više razine, koja je teža.

Također pišem engleski višu razinu i hrvatski B razinu jer mi je on najslabija karika - rekao nam je osječki maturant Igor.
Gabriela Hrženjak maturantica je varaždinske Glazbene škole, gdje uči solo pjevanje, a na pripreme za maturu ne ide.

- Dosta smo tijekom cijele godine vježbali u školi i pripremali se za maturu. Polagat ću nižu razinu matematike, hrvatskog i engleskog jezika. Namjeravam upisati solo pjevanje na Glazbenoj akademiji u Ljubljani, a za to mi matura nije ni važna. Ako ne bih uspjela, onda ću na Akademiju u Zagreb. Najviše me strah, kao i većinu maturanata, matematike. Imam sestru koja je lani polagala višu razinu prilično uspješno, pa će mi ona pomoći u matematici - kaže Gabriela.

Njena vršnjakinja iz Slavnonskog Broda Manuela Matijević sama se priprema u školi, koja već nekoliko godina organizira besplatne instrukcije, a uči i kod kuće u slobodno vrijeme.

- Osim u škole i kod kuće, pripremam se i na internetu, jer je dobar izvor znanja. Školovala sam se za tehničara za logistiku i špediciju. S obzirom da mi je želja upisati se na studij turizma, polagati ću osnovne predmete, hrvatski, matematiku i strani jezik. Uz njih sam kao izborni predmet uzela politiku i gospodarstvo. Ne bojim se niti jednog predmeta posebno jer kroz četverogodišnje školovanje u našoj školi dobila sam solidno znanje. Uz pripreme koje su već pri kraju smatram da ću s uspjehom položiti državnu maturu. Malo me strah matematike – rekla nam je Manuela.

Prema službenim podacima, osnovnu razinu matematike prijavilo je 24.660 maturanata, a višu razinu ispita polagat će 13.487 učenika završnih razreda. Matematiku će polagati i maturantica pulske Strukovne škole Diana Kovač.

- Još u rujnu prošle godine počela sam s pripremama za maturu iz engleskog jezika, hrvatskog te matematike. Najteža mi je matematika, a u školi imamo organizirane pripreme. Svaki dan radim između dva ili tri sata kako bih što bolje napisala ispite. Planiram studirati na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Želim studirati znanost o moru - kaže nam Diana.

Velik broj maturanata prijavio je i polaganje engleskog jezika. Višu razinu prijavilo je 21.376 učenika, a nižu 13.801 učenik. Među onima koji će polagati engelski je i riječka učenica Patricia Tomljanović.

- Privatne pripreme za maturu počela sam sredinom veljače. Od tada idem na učilište Algebra, idem na instrukcije iz engleskog, s kojim imam najviše poteškoća. Ostale pripreme za matematiku, fiziku i hrvatski jezik imamo u školi, i to matematiku svaka dva tjedna po blok sat subotom.

Uče i uz pomoć interneta

Ostala dva predmeta učimo po potrebi i dogovoru s učiteljima, a nekad ih odrađujemo i preko interneta. Iako se redovito pripremam za maturu, priznajem da me ipak malo strah hoću li je položiti i imati dovoljno bodova za upis na arhitekturu ili građevinarstvo. Želim studirati u Zagrebu i znam da je tamo konkurencija velika - rekla nam je maturantica riječke Prirodoslovne i grafičke škole.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti