Obavijesti

News

Komentari 41

'Za neke od ratnih zločina u Lovasu nitko neće odgovarati'

'Za neke od ratnih zločina u Lovasu  nitko neće odgovarati'
4

Četrnaest pripadnika Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe "Dušan silni" 18. listopada 1991. potjeralo je 51 mještanina Lovasa u minsko polje i iskoristio ih kao živi zid. Devetoricu danas očekuje presuda

VIDEO

Što krivicom suda, što krivicom tužiteljstva postupak je predugo trajao, kaže Marina Kljaić, punomoćnica oštećenih u ratnim zločinima u Lovasu.

Danas u 14 sati na beogradskom sudu žrtve ratnih zločina i njihove obitelji konačno bi trebale dočekati pravdu. Objavom presude protiv devetorice optuženih u dvorani 4 bit će okončan dosad najkompleksniji proces pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. 

Optužen je za zločin u Lovasu: 'Nitko nije plakao zbog mene'

Četrnaest pripadnika Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe "Dušan silni" 18. listopada 1991. potjeralo je 51 mještanina slavonskoga mjesta u minsko polje i iskoristio ih kao živi zid. Dvadeset ih je poginulo, a većina je ranjena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:27
Suđenje za zločine u Lovasu: Čekaju se završne riječi obrane

Kljaić upozorava kako, bez obzira na ishod presude, pravda neće biti zadovoljena.

- Očekujem osuđujuću presudu, ali moramo prihvatiti da smo izgubili gomilu vremena koje je išlo na ruku optuženima - priča punomoćnica.

Suđenje: Optuženi za ratne zločine u Lovasu niječu krivnju

U Lovasu je ukupno poginulo sedamdesetak građana, za čiju je smrt optuženo četrnaest ljudi. Svi su oni u lipnju 2012.  proglašeni krivima i osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora. 

Međutim, u siječnju 2014. Žalbeno vijeće beogradskog suda bez ikakvog je obrazloženja ukinulo presudu i pokrenuo novo suđenje. Sada se sudi samo devetorici, jer su petorica u međuvremenu preminula. 

- Mijenjali su se predsjednici sudskih vijeća pa je postupak stalno počinjao ispočetka - prepričava Kljaić samo jedan od problema s kojim su se susretali tijekom suđenja.

'Sinovi su mi ubijeni, srela sam četnika koji ih je odveo u smrt'
'Sinovi su mi ubijeni, srela sam četnika koji ih je odveo u smrt'

U Beograd, zbog suđenja, dolaze i obitelji žrtava.

- Ovo će tek biti prvostupanjska presuda tako da borba za pravu još nije završila - zaključio je Kljaić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"